Tovább packáznak az iPhone-fejlesztőkkel

Vágólapra másolva!
A fejlesztők egy része megelégelte, hogy az Apple mindenféle indokkal elutasítja az iPhone-ra írt alkalmazásaikat, ami mögött saját üzleti érdekeinek védelmét sejtik. A független fejlesztők bojkottja többet árthat a cégnek, mint a letiltott megoldások. 
Vágólapra másolva!

Az Apple igen gyorsan járatta le magát saját fejlesztőinek körében azzal, ahogyan az iPhone-os fejlesztőket kezeli. A mobilkészülékre nem engednek fel bármilyen szoftvert, abban azonban, hogy mit utasítanak el, és miért, a cég nem mutat különösebb következetességet, ami sokak szerint megárthat a terméknek. Maces körökben nagy megrökönyödést váltott ki a Podcaster nevű alkalmazás elutasítása az App Store-ból, vagyis az iPhone-hoz tartozó letöltőközpontból a Mac Rumors beszámolója szerint. Az Apple azzal érvelt, hogy a podcastok, (letölthető formában terjesztett rádióműsorok, audio-mixek) kezelését lehetővé tévő alkalmazás duplikálja az iTunes hasonló funkcióját.

Átlátszó indokok

A felhasználók elsősorban azért háborodtak fel, mert az App Store-ba kerülő alkalmazások ellenőrzése feletti érve az volt a cégnek, hogy így a káros szoftvereket igyekszik távol tartani az iPhone-tól. A cég saját üzletpolitikáját (=mindenki használjon iTunes-t) védő intézkedést a legtöbben elítélték, és van, aki emiatt már bojkottálja is a fejlesztést. Egyikük, Fraser Speirs azt követeli a cégtől, hogy az Apple egyértelműen tisztázza, miért zárnak ki bizonyos alkalmazásokat az iPhone-ról, illetve szeretne egy felelőst (az App Store "evangelistáját"), akihez fordulni lehet az ilyen ügyekben. A fejlesztő szerint az is segítené a helyzetet, ha előre jóvá lehetne hagyni a szoftverötleteket is, hogy ne a munka végeztével derüljön ki, hiábavaló volt az egész.

Az Apple a héten tovább feszítette a húrt azzal, hogy a fejlesztéseket elutasító üzenet mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy annak tartalma bizalmas, titoktartásra kötelezve ezzel az érintett fejlesztőt. Az iPhone-programozók közössége ezt a Podcaster-ügy folyományaként értelmezte, mondván: mostantól nem elég, hogy indokolatlanul visszautasítják őket, még csak nem is beszélhetnek róla. Tegyük hozzá, a cupertinói számítógépgyártó mindig is igen rigorózusan kezelte a jogi és vállalati kommunikációs ügyeket, így nem kell feltétlenül a fejlesztők által látott okokat keresni a lépés mögött.

Van hová elpártolni

Az eset azonban megárthat a cégnek, és már most nem könnyű helyrehozni az általa okozott presztízsveszteséget. Ugyan az Apple szed némi jutalékot a fizetős letöltések után, de ezen nincs jelentős profitja, a harmadik fél által írt alkalmazások megléte inkább az iPhone népszerűségéhez járul hozzá. Ha viszont a kellemetlen bánásmód miatt elpártolnak a fejlesztők, akkor a termék is sokat veszít vonzerejéből, nem is beszélve arról, hogy akár jelenleginél szélesebb körű tiltakozást is kiválthat az eset. Hasonlóra tavaly volt példa, amikor magát az Apple SDK-t, vagyis a legális fejlesztések lehetővé tételét követelték a fejlesztők, mivel eredetileg csak a gyártó saját szoftvereit lehetett használni a készüléken.

A fejlesztőknek ráadásul van is hová átpártolniuk, mivel a Google által elindított Android platform az iPhone-hoz hasonló lehetőségeket kínál. A frissen bemutatott első androidos készülékkel, a G1-gyel együtt debütált a nyílt forráskódú mobil saját letöltőközpontja, az Android Market is, ahol azonban a túlzott nyitottság ad okot aggodalomra a fejlesztők körében, mivel egyáltalán nincs semmilyen minőség- vagy biztonsági kontroll az oda felkerülő alkalmazások felett.