Vér és szex nélkül: játékprogramot a gyereknek

Vágólapra másolva!
Nem könnyű videojátékot venni ajándéknak, különösképp a szülőket állítja komoly megpróbáltatás elé ez a feladat. A megvett programról kiderülhet, hogy nem is fut az otthoni számítógépen, vagy éppen annyira félelmetes, hogy hetekig rosszakat álmodik tőle a megajándékozott gyermek. Összegyűjtöttük a vásárlás előtti legfontosabb tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

Vannak jelenségek, amiktől szokás félteni a gyerekeket. Az Egyesült Államokban ez általában a meztelenség ábrázolása és a szexualitás, az európai szülőket inkább az erőszak borítja ki. Ami közös, hogy mindkét helyen létrehoztak olyan videojáték-értékelő skálákat, amelyek segítségével pár pillanat alatt el lehet dönteni, alkalmas-e a kiszemelt játék a csemetének.

Korhatár minden dobozon

A hazánkban is érvényes rendszer neve PEGI (Pan European Game Information), harminckét európai ország, valamint Izrael és részben a Dél-afrikai Köztársaság tartozik tagjai közé. A holland médiaügyi szaktanácsadó testület (NICAM) által végzett felmérés során öt kor szerinti kategóriába kerülhet a játék. A határokat három, hét, tizenkettő, tizenhat és tizennyolc évnél húzza meg a rendszer. A PEGI besorolást kapó játékok borítójának bal alsó sarkában csak az ajánlott kort szokták feltüntetni, a hátoldalon viszont a korhatárt indokló tényezők is fel vannak sorolva piktogram formájában. Külön ikonja van a káromkodásnak, az erőszaknak vagy éppen a félelemkeltő jeleneteknek. Jelzésre kerül az is, ha egy játéknak van online komponense is, az erről szóló tudnivalók összegyűjtésére külön oldalt hoztak létre, a pegionline.eu-t. A korhatárok bővebb kifejtése, valamint az eddig megvizsgált játékok teljes adatbázisa is megtalálható a pegi.info címen.

Forrás: [origo]Annak is van esélye, hogy az amerikai ESRB nevet viselő amerikai besorolási rendszer szerinti kategóriát találja meg először a szülő. Ennek az értelmezéséhez nem árt némi angoltudás, mert az ESBR piktogramok helyett szóban írja le, milyen felnőttesebb tartalmak vannak a játékban. Az amerikai besorolás szerint kisgyereknek is adható (C), minden korosztálynak ajánlott (E), tíz év felettieknek ajánlott (E10+), tinédzsereknek szóló (T) és csak érett, 17 évnél idősebb fiataloknak (M) szánt szoftverek léteznek. Ezeken felül létezik a rettegett csak felnőtteknek eladható AO besorolás, ez elvben annyit jelentene, hogy csak a tizennyolcadik életévüket betöltöttek vásárolhatják meg a programot, gyakorlatban viszont a bolti forgalmazás ellehetetlenülésével jár együtt. A cégek többsége ezért addig küzd, amíg el nem éri legalább az M besorolást.

A fenti szabályok alól csak a PEGI és az ESRB skálák megszületése előtt készült játékok lehetnek kivételek. Mivel az utóbbi rendszer 1994 óta érvényben van, nehéz olyan szoftvert találni, ami vonzó ajándék lehet fiatalabb gyermeknek és nincs rajta feltüntetve a besorolása. Ha mégis ilyen programmal találkoznánk - például a régi slágerjátékok új kiadásaival foglalkozó sorozatok valamelyikében - akkor vásárlás előtt rá lehet keresni a két rendszer online adatbázisában.

Fusson akadás nélkül

Kisebb katasztrófa, ha az ajándékba kapott játék nem akar normálisan működni. Baj van, ha csak alacsony felbontáson fut, ha szakadozik a kép, vagy egyszerűen már az indításkor közli, hogy ő ezzel a géppel szóba se hajlandó állni. Az ilyen felsülés könnyen megelőzhető, vásárlás előtt fel kell készülni az otthoni gépből.

Négy adatot fontos felírni vásárlás előtt. A processzor típusát és órajelét, ezt a Vezérlőpult Rendszer menüpontja alól lehet a legegyszerűbben kiolvasni. Ugyanott található az is, hogy mennyi memória van a gépben, írjuk fel ezt is. Az utolsó két adat a videokártya típusa, ezt a következő útvonalon érheti el: Vezérlőpult > Kijelző > Beállítások itt a Speciális gombra kell kattintani, a megnyíló ablak Adapter nevű fülén pedig az összes lényeges információ megjelenik.

Forrás: [origo]
Gépünkön elfutna a World of Warcraft, a Can You Run It? szerint

Ezeket az adatokat össze lehet vetni a videojáték dobozának hátoldalán feltüntetett információkkal. A szoftverek megvásárlását csak akkor tanácsoljuk, ha az otthoni gép legalább a minimális követelményeket teljesíti. Azok, akik nem szeretnek cetlikkel szaladgálva bevásárolni, a Can You run It? tesztjét lefuttatva is megpróbálhatják kideríteni, elég-e az otthoni gép az újabb szoftverekhez. Mivel a teszthez ActiveX vezérlőt vagy Java kiegészítőt kell telepíteni, ezt a módszert tapasztaltabb olvasóinknak javasoljuk, a videojátékokra szakosodott boltok eladóit általában egyszerűbb megkérdezni.

Legyen jó

Lehet, hogy a szülő igényeinek megfelel a játék, a gyermek nem szembesül patkokban folyó vérrel vagy túlzott szexualitással, az otthoni gépen is akadás nélkül, jó minőségben fut a program, mégsem szerez örömet. Az ötletes és látványos programok között ugyanis számos olyan záptojás található, ami a borító és az ismertető szöveg szerint a világ legszórakoztatóbb programja is lehetne, de valójában hibákkal teli unalmas vacak.

Az elszánt szülőnek ilyenkor nincs más választása, vásárlás előtt alaposan utána kell néznie a szoftvernek. Indulásnak a játékokkal foglalkozó magyar weboldalakat és blogokat ajánljuk. Ha egy szoftver benne van a Gémeskút kerülendő játékokat gyűjtő listájában, vagy ha a Rossz PC játékok hosszasan foglalkozott a program hibáival, akkor érdemes rögtön lemondani a megvásárlásáról. Ha viszont a Gémeskút dicsérte, a blogkeresők csak pozitív beszámolókat dobnak találatként, akkor büszkék lehetünk az ízlésünkre.

Forrás: [origo]
Gyanúsan kevés pontot adtak a felhasználók az új GTA-nak

Több forrásból származó információkból számol tetszésindexet a Metacritic nevű angol oldal. Az egyes játékok oldalán bele lehet olvasni a róluk írt kritikákba, illetve a játékosok által adott pontokat is meg lehet nézni. Utóbbi érték különösen azért lehet fontos, mert a videojátékok egészen eltérő minőségűek lehetnek a különböző platformokon. A Grand Theft Auto IV például az év legjobb játéka a konzolokon, ám PC-s változata tesztelőnk szerint is pocsékra sikerült.

A nagynevű sorozatok kézikonzolra és mobiltelefonra szánt verzióival is érdemes vigyázni. Például a csillogó grafikájú, gyönyörű autókat felvonultató Need for Speed hordozható Nintendóra készült változatai a legjobb indulattal is jellegtelen programok. Az utolsó elkerülendő csapda is a sorozatokkal kapcsolatos: ha nem direkt azt kérték, akkor többnyire nem számít jó ajándéknak a többrészes játék előző epizódja. Az évszámot is tartalmazó nevű szoftvereknél - például a FIFA 2008-nál - egyszerű felmérni a játék aktualitását, a többinél viszont csak a program kiadási éve jelenthet segítséget. Ha pedig még mindig bizonytalannak érzik magukat ennyi utánaolvasás után, az eladót semmibe se kerül megkérdezni vásárlás előtt.