Vágólapra másolva!
A Google mától magyarul is elérhetővé tette több mint 200 hazai hírforrásból táplálkozó hírgyűjtőjét, a News néven közismert Google Hírek-et.
Vágólapra másolva!

A Google Hírek egy negyvenhárom földrajzi régióban, huszonnégy nyelven elérhető szolgáltatás, amely lehetővé teszi felhasználóinak, hogy hozzáférhessenek a különböző hírportálok által, a világ bármely részén történő eseményekről írott cikkekhez, beszámolókhoz. A Hírek oldalán főcímek és a cikkek rövid összefoglalói találhatók, valamint egy szám, amely azt mutatja meg, hogy az adott hírt hány forrás közölte le valamilyen formában.

A címekre kattintók az eredeti cikkekhez, míg az alaposabb ismereteket szerezni kívánók a számra klikkelve az összes, abban a témában írott anyaghoz juthatnak el. Így a felhasználók ahelyett, hogy csak egy internetes lap egyetlen írását olvasnák el, az adott eseményt számos nézőpontból ismerhetik meg és további információkat is kereshetnek róla.

A Google Hírek a keresőhöz hasonló elven működik: a Google robotjai által automatikusan figyelt, azaz indexelt hírportálok tartalma különleges algoritmusok közreműködésével kerül fel az oldalra. A felhasználók ezek között kereshetnek és böngészhetnek. Egy-egy sztori főcíméről, azaz vezető cikkéről - a keresési találatok sorrendjéhez hasonló módon - szintén számítógépes algoritmusok, nem pedig emberi szerkesztők döntenek.

A Google Hírek angol verziójának, a Newsnak az ötlete 2001-ben született meg egy a Google-nál dolgozó fejlesztőmérnök fejében. Ő és csapata 2002 áprilisában indította el a szolgáltatást kísérleti jelleggel, húsz százalékos projektje keretében.