Ma van a dokumentumok szabadságának a napja

Vágólapra másolva!
Új megemlékezéssel gazdagodhat az informatika naptára: a történelem során először ma tartják az elektronikus dokumentumok szabadságának ünnepét. Az új évfordulóval a dokumentumformátumok nyitottságának jelentőségére emlékeztetnek a szervezők.
Vágólapra másolva!

A furcsa nevű, és eleddig ismeretlen ünnepnap szervezője a nemzetközi Open Document Format Alliance (ODFA - Nyílt Dokumentumformátum Szövetség) frissen alakult magyar tagozata. A szövetség arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a gazdasági és közigazgatási szervezetek munkájában egyre nagyobb teret nyerő digitális dokumentumok megőrzése, archiválása, későbbi megnyitása és olvashatósága egyre bizonytalanabb. Erre a problémára állításuk szerint csak egy olyan formátum jelent megoldást, amely szabványos, és ez a szabvány nyílt, vagyis bárki által megismerhető és használható.

Háromszáz évre előre

Mai sajtótájékoztatójukon a szervezők elmondták: az elektronikus dokumentumformátumok megjelenése óta (és ne feledjük, kevesebb mint hetven éve épült meg az első Neumann-elv szerint működő számítógép) visszatérő probléma, hogy a korábban elmentett dokumentumok évekkel később már nem biztos, hogy megnyithatók: egyszerűen eltűnnek a piacról, és a számítógépekről is azok a szoftverek, amelyek azt írni és olvasni voltak képesek. Nem beszélve arról, hogy a szoftverek sokszínűsége révén állandó főfájást okoz az egymással nem kompatibilis szerkesztőkkel írt, elmentett, majd megnyitni próbált dokumentumok kérdése.

Forrás: [origo]
Egy Linux a sok közül

Elhangzott: az államigazgatás háromszáz évre előre tervez, hiszen az itt keletkező iratok jelentős részének száz évekkel később is olvashatónak kell lenniük. Ilyenek lehetnek az ingatlanokkal, azok tulajdoni helyzetével kapcsolatos iratok, anyakönyvek, de nem kevés olyan okirat is keletkezik, ami egy-egy polgár életét végigkíséri. Nem a szoftvereket, vagy a fájlformátumokat kell tehát egységesíteni, hanem olyan szabványt kidolgozni a dokumentumformátumra, amihez majd fejleszthetik a szoftvereket. Ilyen szabvány már létezik - ez az odf, a megemlékezést szervező csapat névadója -, és több program ismeri is. A szabvány ISO-minősítést is kapott (akárcsak például a villanykapcsoló, vagy a GSM-rendszer szabványa), tehát elterjesztése előtt nincs akadály.

A Microsoft is nyomul

Az elterjedést azonban az informatikai döntéshozók gondolkodásmódjának megváltozása kell, hogy kísérje. Az odf szabványt ugyanis a Microsoft irodai programcsomagja nem ismeri, sőt, nem is fogja, mert a szoftveróriás egy saját szabvány kidolgozásán mesterkedik - ami persze nem lesz nyílt, csak azok férhetnek majd hozzá, akik fizetnek érte (emlékezzünk: a szabványokról van szó, nem magukról a dokumentumokról!). Az ODFA épp azért kezdeményezte, hogy a mai napon legyen a dokumentumszabadság napja, mert ugyanaz az ISO-bizottság, amelyik már elfogadta az odf-et szabványnak, ma dönt arról, hogy a Microsoft-formátumát szabványnak tekinti-e majd (a várakozások szerint nem fogják elfogadni).

Úgy az államigazgatás, mint a gazdasági társaságok nagy változás előtt állnak, ha a közbeszerzések, céges irodai szoftverek vásárlásakor szempont lesz a szabványos dokumentumformátum használata - ami az unió irányelveinek megfelelne -, ugyanis ha a Microsoft nem kapja meg a szabvány minősítést, nem kizárt, hogy hosszú távon le kell cserélni a drága irodai programokat az olcsóbb és szabványosabbra. Ugyan a szoftvercserével kapcsolatos döntés logikus lenne, mégis az államigazgatás nehézkessége és az ellenérdekeltek lobbitevékenysége miatt a legtöbb helyen még mindig nem tudnak nemzetközi szabványoknak megfelelő iratokat előállítani.