A Midori válthatja le a Windowst

Vágólapra másolva!
Midori néven egy vadonatúj, az eddigi Windowsoktól eltérő, "internet-centrikus" operációs rendszert fejleszt a Microsoft - számolt be az SDTimes belső információira hivatkozva. A szoftvercég egyelőre nem kommentálja az információkat.
Vágólapra másolva!

Az informatikai magazin belső microsoftos információkra hivatkozva számolt be arról, hogy a Microsoft már a Windows utódján dolgozik. Ezek alapján a Midori kódnevet viselő operációs rendszer felépítése gyökeresen eltér majd a Windowsétól, azaz nem a Vista továbbfejlesztéséről van szó. A jelenlegi hírek szerint egyébként a Windows Vista utódja, a 2010 környékén várható Windows 7 is az előbbi operációs rendszer továbbfejlesztett változata lesz.

Bár a Microsoft hivatalosan nem publikálta, hogy konkrétan mi is lesz a Midori, a cég szóvivője megerősítette, hogy létezik egy ilyen projekt a cégnél, bár még igen korai stádiumban leledzik - így részletetkkel sem szolgálnak róla. A kiszivárgott információkból eddig annyi derül ki, hogy a Midori már a cloud computing néven ismert technológián alapszik majd: azaz komponenseinek zöme távoli szervereken fut majd, és az adatok sem az otthoni PC-re, hanem egy online tárhelyre kerülnek elmentésre, mint mondjuk a Google Docs dokumentumai esetében.

Egy ilyen architektúrán alapuló operációs rendszer előnye, hogy a helyi PC-re elegendő minimális szoftverkörnyezetet telepíteni, így például az alkalmazások telepítése, cseréje, de még a teljes operációs rendszer cseréje is egyszerűen megoldható.

Szakértők szerint egy ilyen megoldással az olyan problémák is áthidalhatók lesznek, mint a Windows XP és a Vista közt tapasztalható inkompatibilitás. Ugyanakkor Andrew Brust, a Twentysix nevű technológiai konzultánscég vezetője a ComputerWorldnek úgy nyilatkozott, szerinte a Microsoftnak egy ilyen mérvű paradigmaváltást igen nehéz lesz lekommunikálnia a felhasználók felé. Bár a szakember szerint egy internet-alapú operációs rendszer elkészítése hatalmas kihívás, a megoldásnak van értelme, hiszen egy ilyen modellben a vállalat folyamatosan naprakészen tudná tartani operációs rendszerének képességeit, ami kulcsfontosságú a Google-lel és más riválisokkal való versengésben.