Céges mailek Nokia-mobilokon

Vágólapra másolva!
A Nokia-okostelefonok birtokosai csalódottan tapasztalhatták, hogy augusztustól megszűnt a finn gyártó készülékeiben a BlackBerry-támogatás. Mára minden rendben: a megoldás megérkezett.
Vágólapra másolva!

Mostantól 43 fajta Nokia S60 3rd Edition-készülék teszi lehetővé a Microsoft Exchange ActiveSync használatát. A Nokia-okostelefonok tehát ezentúl képesek a Mail for Exchange mobilemail-alkalmazást kezelni. Ezzel a bejelentéssel a Nokia körülbelül 80 millió mobilfelhasználó számára teszi lehetővé, hogy elérje az Exchange Serveren található email-postafiókjait - ennyi Symbian-telefont értékesített ugyanis a gyártó.

Az olyan nokiások, akik a munkahelyükön Exchange-et használnak könnyedén beállíthatják a Mail for Exchange-et készülékeiken - anélkül, hogy további szolgáltatás kellene megrendelniük, vagy előfizetési díjat kéne fizetniük. Ennek több útja van: az alkalmazást el lehet indítani az e-mailt beállító kiegészítő programmal a kezdőoldalon, a Letöltések (Download) könyvtárból, vagy a Beállítás Varázsló (Settings Wizard) segítségével. Az alkalmazás sikeres telepítése után, a felhasználó aktuális email-adatainak beállításával biztonságos csatornán keresztül férhet hozzá az irodai levelezéséhez, naptárjához, címlistájához, teendőinek listájához vagy céges mappáihoz.

Korábban a felhasználóknak komoly bonyodalmat okozott az összetett IMAP4-struktúrák és egyéb konfigurálások helyes installálása a készülékekre. Mostantól a Mail for Exchange segítségével az Exchange Server 2007-hez kapcsolódva, az Autodiscover nevű alkalmazás is futtatható, ami leegyszerűsíti a beállítási folyamatot, és az email-postafiók birtokosát csak arra kéri, hogy adja meg email-címét, jelszavát, domain- és felhasználónevét. Akik többet vannak mozgásban, közvetlenül a Nokiájukon állíthatják be az irodán kívüli automatikus válaszleveleiket, és külföldi útjaik során szinkronizálást is kérhetnek. Azt viszont jobb fejben tartani, hogy ha párhuzamosan a mobiltelefonra is letöltődik a komplett levelezés, az igen komoly adatforgalommal jár, és ehhez külön adathozzáférési előfizetésre is szükség van.

A Nokia-felhasználók olyan beállításokat is használhatnak, melyek jelenleg nem hozzáférhetők más típusú, Exchange ActiveSync licencet használó készülékeken. Be lehet állítani például az e-mailek prioritását, értesítés érkezik, ha két lekötött megbeszélés időpontja üti egymást, hozzáférhető a globális címlista-alkalmazás, mellyel az összes munkatárs elérhetőségét meg lehet találni, mindenféle típusú csatolt fájlok letöltése és szerkesztése is lehetséges, és az elektronikus levelek mellett a naptárbejegyzések is szinkronizálhatók. A Microsoft ez a megoldása piacvezetőnek számít a vállalati szegmensben.