Ingyenjáték: száguldozás a csodaautók földjén

Vágólapra másolva!
Hazánkban nem sokan ismerik, pedig jópár óra remek szórakozást biztosít a Drift City című ingyenes MMORPG, amelyben a stílusban szokatlan módon szuper versenyjárgányokkal száguldozhat a játékos, aki a különböző feladatok sikeres teljesítése nyomán szebb, gyorsabb, strapabíróbb kocsikra is licitálhat a rendszer online aukcióin. A lusták és türelmetlenek valódi dollárért is megvehetik az extrákat.
Vágólapra másolva!

A Drift City háttértörténetétől először egészen biztosan feláll a játékos haja. Az intró szerint egy csendes-óceáni szigeten megtalálták a jövő energiaforrását, a Mittront. Az új elemből nyert energiával hajtott kocsik tisztábbak, gyorsabbak és erősebbek mint benzines társaik. A gyors fejlődésnek indult szigetne csupán egy hatalmas probléma van, rosszindulatú vezető nélküli autók (HUV, High-tech Unmanned Vehicle) terrorizálják a lakosságot, akik ebből kifolyólag kizárólag gépkocsival mernek közlekedni, így gyalogosokkal soha nem találkozhat a játékos (ezzel a történetbeli csavarral a készítők egyben jelentős terhet vettek le saját vállukról). A masinák megjelenése mögött valószínűleg a sziget egy vezető tudósa áll, de a bizonyíték még várat magára.

Knight Rider+anime= Drift City

A történet egyszerre idézi a Knight Rider-sorozat mélypontjait és az autóversenyzős animék világát. Ezen azonban könnyű felülemelkedni, még a történetet előrevivő küldetések közepette sem kerül túlzottan előtérbe az intelligens, önjáró autós szál, inkább a száguldozáson van a hangsúly. Hangulatát és komolyságát tekintve a Drift City valahol a Grand Theft Auto-széria első két része és a száguldozós fuvarokkal operáló klasszikus, a Crazy Taxi között helyezkedik el.

A fenti játékokkal való hasonlóságot az is növeli, hogy számos vicces, futáros feladattal szembesül a sofőr mindennapjai során. Újságot kell kivinnie, fánkot kell kerítenie a főnökének, vagy éppen frissen mosott egyenruhákat kell kiszállítani a környékbeli cégekhez. A Mittron-sziget négy városból áll, ebből két és fél napi megfeszített játékkal másfelet sikerült felfedeznünk. Az újabb helyszínek a történetben való előrehaladással nyílnak meg a játékos számára, a negyedik város küldetéseinek teljesítése után pedig a városokat összekötő autópálya-rendszerhez is hozzáférést kap a kalandozó sofőr. Eddigre már valószínűleg csodás tuningautója és magas szintű karaktere is van a száguldozáshoz.

Forrás: [origo]

Tuning mindenekfelett

A Drift City egy MMO-játék, vagyis nem csupán nyolc-tíz, hanem rengeteg humán játékostárssal találkozhatunk az utakon, velük versenyezni, alkatrészeket csereberélni is lehet. A kitartó játékosok csaknem mindent beszerezhetnek egyetlen valódi forint - vagy dollár - költés nélkül is, az azonban tagadhatatlan, hogy a program készítői minden alkalmat megragadnak arra, hogy valódi zöldhasúakat csalogassanak ki a virtuális javakra vágyók zsebéből. A vezetés közben végrehajtott kombókért a játék mindenféle extra felszerelésekkel jutalmaz, de egy-egy egyedi festésért, szpojlerért, neoncsőért vagy légbeömlő nyílásért már fizetni kell.

A játék pénz árfolyama nem túlzottan magas, egy dollárért tíz G Coint vásárolhat, amiből egy extrémebb felnigarnitúra, egy sportos légterelő vagy a kocsi aljára szerelhető menő neon ki is jön. De ennyibe kerül a masinákra illeszthető ezerféle matricához szükséges "ragasztó" egyheti adagja is. Aki nem akar valódi pénzt költeni az egyébként ingyenes játékban, az egy-egy spéci alkatrészt megvehet a játékvilág fizetőeeszközének számító Mitóért is, ám ezek ára egy-egy közepes autóéval vetekszik.

Forrás: [origo]

Kell egy csapat

Az öntudatra ébredt autók levadászása sokkal könnyebb, ha csapatban dolgoznak a játékosok. Ezt az alacsonyabb szinten csak alkalmilag összeverődött partiként tudják megtenni, a magasabb szintű és jobb anyagi háttérrel rendelkező sofőrök azonban saját bandát is alapíthatnak. A bandatagság feltűnik a név mellett is, lehetőséget nyújtva annak, hogy a jó versenyzők maguk mellett a teljes csapatnak is dicsőséget szerezzenek.

Harmadik fajta szerveződési lehetőség a csoportos gyorsasági versenyek csapatai. A nevezők egy része a kék, más része a piros csapatot erősíti, a végső győzelmet pedig az a csapat szerzi meg, amelynek tagjai összességében jobb helyezést és több pontot szereznek a futam során. A gyorsasági verseny teljesen külön játékmódként van jelen a Drift Cityben, az utak és az autók ugyanazok, mint a normális játék során, de a futamok nem a békés mindennapjaikat élő játékosok között zajlanak.

Kissé macerás telepítés

A Drift City beszerzése a játék legbonyolultabb és legtöbb türelmet igénylő része. Az alap telepítőcsomagot az ijji.com-on történő regisztrációt követően tölthetik le a leendő sofőrök, a több mint hétszáz megás telepítő futtatása után azonban még két lépés hiányzik ahhoz, hogy valóban el is induljon a szoftver. Először az ijji Firefoxos pluginját kell telepíteni, aminek segítségével a programot a böngészőből elindíthatjuk, utána pedig végig kell várni, hogy a szoftver letöltse a legújabb foltokat és frissítéseket. A legalább tíz perces procedúrát végigcsináló játékosoknak már semmi sem áll az útjába, övék lehet a Mittro-sziget.

A játék rendszerkövetelményei nem annyira alacsonyak, mint az elmúlt hetekben ajánlott ingyenes lövöldözős játékoké. A Drift City optimális futtatásához 2,4 gigahertzes Pentium IV-est, egy gigabájt memóriát és Radeon 9600-as vagy GeForce 6-os sorozatú videokártyát ajánlanak a készítők. A minimális követelmények ennél valamivel alacsonyabbak, így már egy kicsit erősebb irodai gépen is lehet játszani vele. Az autós játékokat kedvelőknek mindenképp érdemes kipróbálniuk, egy hétvégét biztosan elszórakoznak vele.