Csináldmagad-telefon és projektoros mobil: a legmenőbb kütyük

Vágólapra másolva!
Már összerakható telefont, digitális fényképezőt is lehet venni, hamarosan pedig a beépített projektorral szerelt mobil is a boltokba kerül. 3G-s telefon birtokában nemsokára az autóban is lehet majd internetrádiókat hallgatni, elkészült az Intel legújabb tankönyvpótló laptopja is. A Las Vegas-i CES expó legérdekesebb kütyüiből válogattunk.
Vágólapra másolva!

Szendvicskütyü projektorral

Majdnem egy éve adtunk hírt a saját telefonjukat vagy digitális kamerájukat összelegózni vágyóknak szánt BUG rendszerről. Akkor a letisztult, Linuxot futtató BUGbase alapmodulhoz LCD kijelzőt, kamerát, GPS-t és mozgásérzékeltőt vehettek a bütykölni szeretők. Az elmúlt évben csupán egy csatlakozókat tartalmazó modult mutatott be a cég, emellett számos letölthető programmal bővült a cég honlapja.

A cég a CES-en kárpótolta az érdeklődőket a csendes 2008-as évért, öt olyan új modult jelentett be, amelyekkel még érdekesebb dolgok építhetők. Az új alkatrészekkel a BUGbase csatlakoztatható wifi és 3G hálózatokra, és használható otthoni rádióvezérelt automatizálási rendszer részeként. Emellett profi hangmodult és 480*320 pixel felbontású mini projektort is lehet már az összepattintható kütyühöz venni.

Forrás: BUGLabs

A bütykölők kedvét csak az szegheti, hogy már az alapmodul is 250 dollárba kerül, a kiegészítők pedig további 80-100 dollárt kóstálnak darabonként. Az igazán bátrak persze megpróbálhatják otthon is legyártani a nyílt forráskódú készüléket, a BUGlabs wiki-jéről az összes kapcsolási rajz letölthető.

Jönnek a projektoros mobilok

Nemrég teszteltük a 3M zsebben hordozható méretekkel rendelkező, akkumulátoros projektorát, a CES-en viszont már több olyan megoldást is demonstráltak, amelyek nem különálló egységként, hanem mobiltelefonba építve kínál hasonló funkciókat. Ezek egyike a Logic Wireless telefonja, amely beépített projektorával jókora, 160x91 centiméteres képet tud a falra vetíteni. A valamikor az idén debütáló készülék akkumulátora egy kétórás film lejátszását bírja szuflával, bemenetén keresztül egyéb eszközök, így például laptop képét is közvetíteni tudja. Érintőképernyővel vezérelhető, támogatja a gyors mobilinternetet, rendelkezik GPS-szel, digitális kamerája 3 megapixeles fotókat rögzít. Kártyafüggetlenül 600 dollár, vagyis nagyjából 120 ezer forint lehet majd hazavinni.

Forrás: [origo]

Csak Dél-Koreában lehet majd megvenni a Samsung hasonló képességekkel rendelkező, Show márkanevű, billentyűk helyett érintőképernyőt tartalmazó mobilját. Ez a másik modellhez képest abban nyújt extra szolgáltatást, hogy a helyi, DMB-T szabványú digitális tévéadást is képes fogni és a falra vetíteni, ezenkívül menüjében diafilmhez hasonló, grafikus illusztrációkkal ellátott koreai meséket is feltöltötték.

Internetrádió az autóba

A német Blaupunkt híradástechnikai óriás és az ausztrál miRoamer elnevezésű, internetrádiós gyűjtőportál együttműködéséből megszületett az első internetes autórádió, amely lehetővé teszi, hogy utazás közben több ezer online rádióállomások műsorát hallgássák az utasok. A Blaupunkt i600-as az első kifejezetten erre a célra tervezett rádió, amely persze hagyományos csatornákat, valamint CD-n behelyezett mp3-zenéket is lejátszik.

Forrás: [origo]

Az online adók vételéhez 3G-s mobilinternet-csatlakozás szükséges, ezt pedig úgy oldották meg, hogy a rádió Bluetoothon keresztül tud kapcsolódni az autóban lévő mobiltelefonokhoz. A gyártó becslései szerint egy átlagos felhasználó számára az internetrádiók hallgatása nagyjából 2 gigabájtos adatforgalmat generál. Az internetes rádióból többféle kivitel is készül majd, a drágábbik, 400 eurós fajta egy nagy LCD-képernyőt is tartalmaz, és pendrive is csatlakoztatható hozzá, olcsóbbik, 300 eurós társa pedig hagyományos kivitelű lesz.

Billentyűzet és füles a legelvetemültebb gamereknek

A leginkább billentyűzeteiről és egereiről ismert Logitech cég már régóta árul egy sor nagyon drága, dizájnos terméket, de a most bejelentett, kimondottan játékosoknak szánt perifériák még tőlük is extrának számítanak. Mint az a képen is látszik, az új G19-es billentyűzet nem mindennapi extrákkal van felszerelve - persze egy hétköznapi felhasználó semmi hasznát nem venné a külön elérhető numerikus billentyűzetnek és a beépített LCD-nek. Ez utóbbit egyelőre csupán 16 játékkal - többek közt a World of Warcrafttal - lehet használni a Logitech Gamepanel szoftver telepítését követően. A 320x240 pixeles, azaz egy okostelefonéval megegyező felbontású képernyőn extra játékinformációk - például térképek - jeleníthetők meg, de megoldható vele eltérő tartalmak, például fotók, videók nézegetése is a játékprogramokból való kilépés nélkül. A bal oldali, kihajtható billentyűzet 12 gombjának funkciója szabadon programozható a felhasználó igényeinek megfelelően. A billentyűzeten emellett két USB-port is helyet kapott.

Forrás: [origo]

Ezek egyikére akár a cég új egerét is csatlakoztatni lehet: a G9x Laser Mouse nevéhez hűen lézeres letapogatást használ, 5000 dpi-s érzékenységével pedig a legigényesebb virtuális mesterlövészeket is kielégíti, kivehető súlyokkal pedig ideálisra lehet beállítani tömegét is a játékhoz. Komolyabb újdonságot jelent a G35 Surround Sound Headset, egy olyan fejhallgató, amely 7.1-es térhangzást képes szimulálni viselőjének, emellett aktív zajszűrő technológiával is ellátták a külső zajok kioltása érdekében. A ketyerék közül a billentyűzet és a fejhallgató márciusban lesz kapható durván nettó 40 ezer és 26 forintnak megfelelő összegért, az egér pedig áprilisban kerül a boltokba, nagyjából húszezer forintos áron.

Üzleti e-könyv Európából

A szakkiállításon újabb részleteket derültek ki az európában gyártott Plastic Logic digitális könyvolvasóról, éppen csak azt nem tudni, mikor kerül pontosan piacra a kütyü. A műanyag alapú, hajlítható kijelzővel készülő olvasó közel A4-es méretű lesz, alakja jobban hasonlít egy néhány iratot tartalmazó mappára, mint egy könyvre.

A gyártó nem is a könyvmolyoknak szánja elsősorban a készüléket, nem a Kindle vagy a Sony Reader versenytársa lesz a Drezdában készülő kütyü. A jövő papírmentes irodájának, az utazó üzletemberek táskájának viszont tartozéka lehet majd a digitális olvasó. Üzleti iratokat tízszer annyit olvasnak az emberek, mint könyvet - nyilatkozta Joe Eschbach, a cég marketinggel foglalkozó igazgatóhelyettese az InfoWorldnek. A napi e-mail-forgalom és céges dokumentumok mellett a Plastic Logic olvasóján elő lehet majd fizetni magazinokra vagy el lehet olvasni a napi híreket is. A cég nem akarja korlátozni a megnyitható formátumok számát. A hét milliméter vastag, fél kilogrammot sem nyomó készülék megjelenésére 2010 elejéig biztos várni kell még.

Tankönyvpótló laptop az Inteltől

Bemutatkozott a CES-en az Intel oktatási laptopjának legújabb verziója, a Classmate Convertible. A decemberben kiszivárgott információknak megfelelően az új gép a szokásos netbook elemekből épül fel: 1,6 gigahertzes Atom processzort, 1 gigabájt memóriát és 60 gigabájtos hagyományos merevlemezt tartalmaz.

Forrás: [origo]

Az oktatási netbook igazi újdonsága az 1024*600 pixel felbontású elforgatható érintőkijelző, az új tábla PC-re már nem csak billentyűzettel vagy speciális USB-s tollal vihetnek be adatot, hanem az kijelzőn is. A Classmate Convertible az Intel szerint mérsékelten csepp és ütésálló, túlél mindent, ami az iskolatáskát érheti. A tábla PC 549 dollárba kerül Windows XP operációs rendszerrel, linuxos változatáról pedig egyelőre nincs hír.

Egy darabka jövő

A jövőre legnagyobb hatással lévő kütyüt valószínűleg a Toshiba mutatta be. A cég apró internet tabletjét nem hagyományos akkumulátor, hanem DMFC (Direct Methanol Fuel Cell) üzemanyagcella táplálta. A kilencvenes évek közepe óta folyik a munka az elektromos kütyüket meghajtó üzemanyagcellákon, ám a tömeggyártásig még nem jutottak el. A Toshiba által bemutatott készülék piacra kerüléséről sincsenek információk. Az Engadget tudósítója által összegyűjtött adatok alapján az internet tablet Windows XP-t futtat, az üzemanyagcellája pedig egy hétig biztosít energiát a gépnek egy metanolfeltöltéssel. A DMFC-megoldás környezetbarátabb a jelenlegi akkumulátoroknál, a víz, metanol és levegő kölcsönhatásán alapuló energiaforrás csupán szén-dioxidot és vizet bocsát ki.