Öt éves a legnagyobb közösségi oldal

Vágólapra másolva!
Ma ünnepli ötödik születésnapját a Facebook,  a több mint 150 millió taggal - köztük százezer magyarral - rendelkező közösségi oldal.
Vágólapra másolva!

Az oldal üzemeltetői egy különleges köszönő kártyával ajándékozták meg a felhasználókat, amit a Facebook ajándékboltjába ellátogatva küldhetnek el egymásnak az emberek. A kis ikont annyi ismerősnek küldhetjük el, ahánynak csak akarjuk.

A Facebook egy egyetemnek szánt közösségi oldalnak indult, annyira, hogy a kezdeti időkben csak harvardi hallgatók regisztrálhattak. A korlátozást fokozatosan oldották fel, a folyamat 2005 elejvel kezdődött, amikor beengedték az Ivy League többi neves egyetemét. Ma bárki regisztrálhat az oldalra, aki elmúlt 13 éves.

Végtelen lehetőségek

Az évek során a Facebook számos funckióval bővült. Saját fotótárral rendelkezik, ahová a tagok korlátlan mennyiségű képet tölthetnek fel és rendezhetnek albumokba. A lehetőséget ki is használják, havota 850 millió képet töltenek fel a Photos alkalmazás segítségével az oldalra. Tartalmaz beépített chatet is, amit az oldalt meglátogatva, vagy valamely Facebook üzenőt támogató kliensprogramot - például a Digsby-t - feltelepítve vehetnek igénybe a felhasználók. Emellett minden változásról, kedvencnek jelölésről, ajánlott linkről és feltöltött képről is készül hírfolyam, amit a visszaigazolt barátok is láthatnak.

Forrás: [origo]

Nem csak az alap funkciók miatt népszerű az oldal. A több mint 52 ezer külső fejlesztők által elkészített, ám a Facebookba beépülő alkalmazás is hatalmas vonzerő. Az ismerősöknek továbbküldhető mozis kvízektől a kedvenc könyveket felsoroló egyszerű listákon keresztül a körökre osztott kardozós szerepjátékig ezerfajta aprósággal szerelhető fel a profil oldal. A lehetőségek szinte végtelenek, a felhasználón múlik, hogy bulimeghívók kiküldésére, rajongói csoport szervezésére vagy csak játékra és csevegésre használja a szolgáltatást.

Igazi emberek

A legnagyobb közösségi oldalon élesen elkülnek a valódi ismerősök és a rajongott hírességek vagy a kedvelt termékek. Ugyanolyan egyszerű egy népszerű együttes vagy egy remek kütyü fanjává válni, mint valakit bejelölni, ám máshogy jelenik meg a felületen. "Az internet kultúrája drámaian megváltozott az elmúlt öt év alatt. Régen az emberek többségének eszébe se jutott volna, hogy megossza valós identitását a neten. A Facebook olyan biztonságos és megbízható környezetet nyújtott a kapcsolattartásra a hálózatot használóknak, ami emberek millióinak könnyítette meg, hogy többet áruljanak el magukról." - írta a Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója az évfordulóra írt blogbejegyzésében.

A statisztika pedig azt mutatja, hogy Zuckerbergnek sikerült kitalálnia, mire vágynak az emberek. Mára a Facebookra regisztráltak nagyobb része már nem egyetemista, legdinamikusabban a harmincon túliak tábora növekszik. A felhasználók tíz százaléka, azaz 15 millió ember, naponta frissíti a státuszát, emellett naponta 3,5 millióan válnak valaminek a rajongójává az oldalon. Videóból ötmillió, egyéb webes tartalomból pedig 24 millió darabot osztanak meg egymással havonta az emberek. Az oldal mára 35 nyelven érhető el teljesen, további hatvan nyelv lokalizációja pedig készülőben van, ami azért fontos, mert a felhasználók 70 százaléka nem az Egyesült Államokban lakik.