Vágólapra másolva!
Az első magyar számítógép megkésett ötvenedik születésnapi partijára várja a látogatókat szombaton az Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. A felnőttek az M-3 számítógépet megépítő veteránok előadásain vehetnek rész, az apróbbakat retró játékokkal ismerkedhetnek.
Vágólapra másolva!

Az Esti Hírlap tudósítása szerint 1959. január 21-én, Budapesten kezdett el működni hazánk első elektronikus számítógépe, az M-3. A masinát 1957 és 1959 között építették meg a Magyar Tudományos Akadémián. A gép korszerű szovjet tervek alapján készült, melyeket Varga Sándor, a csoport vezetője szerzett meg. A gép összeszerelése a frissen alakult Kibernetikai Kutatócsoportra várt.

A kor hagyományának megfelelően a szovjet terveken sokat csiszoltak a kutatócsoport tagjai az építés közben. Új utasításokat és hangképző elektronikát építettek a gépbe, mágnesdob kezelő rendszerét is átalakították, így egy tárolóegység helyett négyet lehetett az M3-ra kötni. A mérnökök azt is megoldották, hogy új perifériákat lehessen a készülékhez kapcsolni, így bővült lyukkártya-olvasókkal és nyomtatókkal a számítógép.

forrás: országos műszaki múzeum
Kibernetikus katica 1957-ből

Az ötvenéves évfordulóra a felnőtteknek és a gyerekeknek külön szervezett programot az Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. Míg a nagyok az M-3-at építő kutatócsoport tagjait hallgatják, a gyerekek vasalható műanyag gyöngyökből készíthetnek pixeles alkotásokat vagy retró játékokkal tehetnek próbát. A délután folyamán megtekinthető lesz a múzeum többi kincse is, köztük az első magyar elektromechanikus számítógép és az első magyar "műállat", a szegedi katicabogár rekonstrukciója.

Az Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára a hétfő kivételével minden hétköznap délelőtt tíz órától ötig várja a látogatókat. Minden második szombaton pedig speciális programokat is szerveznek az intézmény munkatársai. A múzeum pontos címe: Budapest XI., Prielle Kornélia u. 10.