Húsz Google-mobil érkezhet idén

Vágólapra másolva!
A Google várakozásai szerint tizennyolc Google Androidot futtató okostelefon megjelenése várható a következő évben. Legalább nyolc gyártó készül az új mobil operációs rendszert kínáló telefonnal - adta hírül az InformationWeek.  
Vágólapra másolva!

Gyártókat ugyan nem nevezett meg Andy Rubin, a cég mobil platformokért felelős igazgatója a Google I/O konferencián, ám azt biztosan jelentette ki, hogy 18-20 Androidot futtató okostelefon megjelenésével lehet számolni idén. Az igazgató szerint az idén bejelentett mobilok közül hat-nyolcra biztosan telepíthetnek majd bármilyen megvásárolható szoftvert tulajdonosaik.

Egyelőre csak a HTC által gyártott, többnyire T-Mobile G1 néven árusított készülék az egyetlen megvásárolható kütyü, ami a Google mobil operációs rendszerét futtatja. Júniusra várható a Samsung által április végén bejelentett AMOLED érintőképernyővel felszerelt I7500-as készülék. A kütyü 3G-s mobilnetet és wifit is kínál majd, beépített nyolc gigabájtnyi memóriáját az Android Market szoftverboltból származó programokkal vagy zenékkel töltheti majd meg a vásárló. A Samsung mellett a Motorolától, a Sony-Ericssontól és az Asus-Garmin csoporttól is várnak még a Google operációs rendszerét használó készüléket. Az igazgató szerint a nyolc-kilenc gyártótól származnak majd az idén megjelenő mobilok.

A fapadtól a Google Élményig

A gyártóknak három lehetőségük is van androidos készülék előállítására. Az első megoldás szerint csak letöltik az operációs rendszer honlapjáról a szoftvert, és az használják fel a telefonhoz. Ebben az esetben azonban nem szállíthatják a készülékkel a Google levelező, naptár és térképes alkalmazását. A második megoldás már a Google-lel kötött szerződéssel jár, a vásárlók a telefonnal kaphatják a keresőóriás szoftvereit, ám a gyártó viszonylag kevés kötöttséget vállal. A harmadik, "Google Élmény" nevű variáns erősebb szerződésekkel jár, mely során a gyártó vállalja, hogy lemond az Android Market szűréséről, a felhasználók bármely programot telepíthetik készülékükre. A Google logót csak a harmadik fajta szerződést aláíró cégek használhatják fel a telefonokon.

A cég által bemutatott technikai újdonságokról szóló előadást, valamint a frissen bejelentett, az e-mail, a chat és a mikroblogok funkcióit egyesítő Google Wave-et ismertető felvétel a konferencia oldalán meg is tekinthető.