USA: szigorítják a laptopvizsgálatot a határon

Vágólapra másolva!
Részletekbe menően kidolgozta az Obama-adminisztráció annak szabályait, miként tekinthetnek be a hatóságok a határon beutazók laptopjain és egyéb digitális eszközein lévő adatokba vizsgálatok céljából.
Vágólapra másolva!

Egy éve adtunk hírt arról, hogy az amerikai vám- és határőrség (CPB) indoklás nélkül átvizsgálhatják akár az egyszerű turisták laptopjain vagy egyéb digitális eszközein - például digitális kamera vagy pendrive - lévő adatokat. Az eljárást jogvédők részéről számos kritika érte - hiszen a vámosok akár üzleti titkokhoz vagy bizalmas orvosi adatokhoz juthatnak hozzá az ellenőrzések során -, ezért csütörtöktől Washington bár nem száműzte a gyakorlatot, korlátozta, és részletesen szabályozta az ilyen típusú vizsgálatok módját - számolt be az AP hírügynökség.

Ezentúl a beutazók számítógépeit vagy egyéb eszközeiről lemásolt adatokat hét napon belül meg kell semmisíteniük a vámosoknak abban az esetben, ha nincs jogalapjuk azok megtartására. A vizsgálandó eszközöket a jövőben csak külön ellenőrök engedélyével kobozhatják el öt napnál hosszabb időre a hatóságok, emellett az eszközökön lévő bizalmas információk felhasználásával kapcsolatban a vámosoknak a jövőben minden esetben konzultálniuk kell a szövetségi jogászaival.

Ettől a héttől a határon dolgozóknak tájékoztatni kell a beutazókat arról, ha digitális eszközeikről másolatot készítenek, illetve betekintenek azok tartalmába, erre pedig csak akkor kerülhet sor, ha valószínűsíthető, hogy az eszközök valamilyen bűncselekménnyel hozhatók kapcsolatba. Marcia Hofmann, az Electronic Frontier Foundation civil jogvédő szervezet jogásza szerint a mostani intézkedések fejlődést jelentenek a korábbi gyakorlathoz képest, azonban további átdolgozást tart szükségesnek.

2008 októbere és idén augusztus között az amerikai vámhivatal munkatársai 221 millió beutazó esetében összesen mintegy ezer laptopot vizsgáltak át, ezek közül pedig csupán 46-ot vetettek alá alaposabb elemzésnek - közölte a nemzetbiztonsági hivatal a hírügynökségnek.