Vágólapra másolva!
Internetcenzúrát figyelő oldalt hoztak létre a harvardi egyetemen, amelyre bárhonnan bárki jelentheti, ha egy oldalt valami oknál fogva nem sikerül elérnie.
Vágólapra másolva!

Az internettel és társadalmi kutatásokkal foglalkozó Berkman Központ programjaként létrejött cenzúrafigyelő a The Verdict of The Herd, azaz "a nyáj ítélete" kifejezés összevonásából kapta a Herdict nevet, és a www.herdict.org címen érhető el.

A februárban indított kezdeményezés célja, hogy a cenzúra által tiltott oldalakról listát vezetve fel lehessen mérni, hogy hol milyen tartalmakat korlátoznak, és ezekkel a problémákkal mennyien és milyen gyakran találkoznak. Az oldal a felhasználók közvetlen IP-címét nem, csak az adott területre vonatkozó információt tárolja, ezért a cenzúragyanús oldalakat jelentők valóban névtelenek maradhatnak. A Herdict felülete az angol nyelv mellett arabul és kínaiul is megtekinthető.

Az oldalak hozzáférhetetlenségének okait a Herdict nem vizsgálja, ezért elképzelhető, hogy olyan oldalak is a gyanús listára kerülnek, amelyek a kiszolgáló szerverhibája, vagy egy egyszerű kábelszakadás miatt tűntek el. Az oldalon a Google térképe segítségével az is nyomon követhető, hogy melyik oldalt honnan és mikor nem sikerült elérni. "Célunk, hogy egy olyan adatbázist hozzunk létre, amelynek segítségével, kideríthető, hogy a netezők hol és milyen akadályokba ütköznek" - mondta Jonathan Zittrain, a Herdict alapítója.