Megosztja a netezőket a Google Wave

Vágólapra másolva!
Szemmel láthatóan bejött a Google számítása az e-mail utódjának szánt új szolgáltatással kapcsolatban. A meghívásos teszt első körébe nagyon sokan szeretnének bekerülni, de már megjelentek az első fanyalgó kritikák is.
Vágólapra másolva!

A Google szerdán osztotta ki az első százezer meghívót a Wave tesztelésére kiválasztott szerencséseknek, akiket azon nyomban ostromolni kezdett az internet nagyobbik, egyelőre próbalehetőség nélkül maradt része. Ahogy az várható volt, a Google újdonságával kapcsolatos téma a legnépszerűbb a Twitteren, de a hozzászólásokból az is kiderült, sokakat már egyenesen fáraszt a nagy felhajtás.

Az újságírók, bloggerek és internetezők egy része a Google fejlesztőinek álláspontját visszhangozza, miszerint az online közös munkát és az élő, visszajátszható chatelést és tartalommegosztást lehetővé tévő webes munkafelület lesz a jövő internetének kommunikációs eszköze. A legszélsőségesebb vélemények szerint az újdonság akár a Twitter, a Facebook és más közösségi oldalak funkcióit is kiváltja majd, és mindenki csak a Wave-en keresztül kommunikál majd egymással.

Scoble szerint időrabló

A kritikusok táborát erősíti viszont Robert Scoble, a Microsoft egykori bloggere, aki szerint a Google újdonsága túl kaotikus, és emiatt nem segíti a produktivitást. Sőt, Scoble szerint egyenesen időrabló tevékenység a Wave-ezés, amelyben az új fejleményeket nehéz követni a sok párhuzamos esemény miatt, míg a jobban megkonstruált webes szolgáltatásokban az időrendre épülő szervezőelv szerint (a legújabb bejegyzés, vagy esemény legelöl) jól át lehet látni mindent.

A Google Wave fejlesztőcsapatának vezetője, Lars Rasmussen sem biztos benne, hogy a szolgáltatás széles körben elterjed majd - mondta el a fejlesztő a Wall Street Journalnak. Rasmussen szerint elképzelhető, hogy a szolgáltatás sokaknak egyszerűen túl bonyolult lesz, bár ő ennek ellenére továbbra is következetesen mint az "elavult, 40 évvel ezelőtt feltalált" e-mail utódjaként hivatkozik rá.

Már az eBayen árulják a meghívókat

A most hoppon maradt felhasználók, akik szeretnék kipróbálni az újdonságot, még reménykedhetnek újabb meghívókban a fejlesztőktől, mivel idén még több hullámban engednek majd be tesztelőket a Wave-be. A fejlesztők eddigi legfontosabb feladata az volt, hogy növeljék a Google Wave teherbírását, és szeretnének lokalizált változatokat is készíteni az eddig csak angolul elérhető szolgáltatásból - árulta el Rasmussen a pénzügyi lapnak adott interjújában.

A Google újdonságának népszerűségét kihasználva sokan próbálták meg elárverezni a meghívóikat az eBayen. Az aukciós portál ugyan letiltotta az ilyen árveréseket, de a Register szerint ennek ellenére sorozatosan próbálkoznak az eladók. A licitek 30-55 fontra (8-16 ezer forint) verték fel egy-egy meghívó árát. A Google Wave körülötti felhajtást a vírusírók is kihasználják - figyelmeztet a Websense biztonsági cég. A gyanútlan netezőket a Google Wave-re való Google keresés sodorhatja veszélybe, mivel nagyon sok fertőzött, kártevőket terjesztő weboldal bukkan fel a keresési találatok között. A kártevők terjesztői egy másik, a héten megjelent újdonságot is ugyanígy használnak ki a netezők megtévesztésére, a Microsoft héten megjelent új biztonsági szoftverét, a Microsoft Security Essentialst.