Letölthető a Microsoft ingyenes víruskeresője

Vágólapra másolva!
A Security Essentials egyelőre nem tud magyarul, de teljesen ingyenesen lehet letölteni, telepíteni viszont csak eredeti operációs rendszerre lehet, azon viszont elég jól működik a Microsoft víruskeresője.
Vágólapra másolva!

A szoftver nevét magyarul nagyjából "alapvető biztonság"-ra lehet fordítani, a nyolc és fél megabájtos telepítővel rendelkező ingyenes szoftver nyolc nyelven érhető el - ezek közt azonban egyelőre nem található meg a magyar - egyelőre arról sincs információ, hogy készül-e majd honosított verzió belőle.

Egyelőre nincs magyar verzió

A Microsoft hivatalos közleménye szerint az alkalmazást 19 országban terjesztik, de próbáink során a honlapról itthonról is sikerült letölteni és installálni azt. Ez utóbbi során egyébként a szoftver leellenőrzi az operációs rendszer jogtisztaságát, és csak legális példányokra hajlandó feltelepülni, azokon viszont mindennemű regisztráció vagy aktiválás nélkül működik Windows XP, Windows Vista és Windows 7-re elérhető verziókban.(Vigyázat, meglévő vírusvédelmi szoftver mellé ezt a programot sem szabad feltelepíteni, csak önmagában működik helyesen.)

Mint a Microsoft közleményéből kiderül, az ingyenes víruskereső kifejlesztésekor kimondottan az egyszerű használatra helyezték a hangsúlyt, a program pedig javarészt a háttérben meghúzódva fut, a felhasználók csak akkor találkozhatnak vele, ha vírust érzékel. A programmal elsősorban azokat akarják megcélozni, akik nem hajlandóak vagy nem tudnak vírusvédelemre költeni - ők a felhasználók 50-60 százalékát képezik - nyilatkozta a nyáron a Microsoft egyik munkatársa.

Forrás: [origo]
Innen lehet letölteni a Microsoft ingyenes víruskeresőjét

Nem csak kémprogramok ellen véd

A szoftvercég azt ígéri, hogy a program régebbi számítógépeken vagy például netbookon is használható kis rendszerigénye miatt. Rövid tesztünk során a programot hasonlónak találtuk, mint a már ismert, ingyenes vírusirtókat, például az AVG-t, az Avastot, a Comodo Antivirust vagy az Avira Antivirust, a Microsoft ingyenes szoftverének viszont az a nagy előnye, hogy nem ajánlja fel folyamatosan teljes verzióját megvételre.

Fontos tudni, hogy a cég korábbi ingyenes alkalmazásával, a kémprogramok elleni védekezésre való Windows Defenderrel ellentétben teljes értékű vírusvédelmi alkalmazás, nem csupán egy-egy kártevő ellen nyújt védelmet, rootkitek, trójai programok vagy épp férgek ellen is. Vírusmintái napi három alkalommal újulhatnak meg, ráadásul egy újfajta mintafrissítési megoldást alkalmaznak benne a hatékony védekezéshez.

Ingyen egyáltalán nem rossz

Alapjait a Forefront Client Security nevű, céges környezetbe szánt szoftver képezi, felületét azonban átszabták az otthoni felhasználók igényeinek megfelelően. Vizsgálja a beérkező levelek mellékleteit és a letöltött fájlokat is, a nyitóképernyő Scan Options menüjében pedig ki lehet választani, hogy gyors, de nem teljeskörű (Quick scan), vagy lassú, de minden állományra kiterjedő (Full scan) ellenőrzést akarunk végrehajtatni vele. A program időzített ellenőrzést is lehetővé tesz, ennek időpontját a Change my scan schedule pontbal lehet megtenni a főmenü alsó sorában.

Forrás: [origo]
A Security Essentials beállításai

A Microsoft Security Essentials alapvetően jó fogadtatásban részesült, béta verziója az AV-Test.org által végrehajtott vírusirtó-teszten a kártevők 97,8 százalékát volt képes felismerni, ezzel a negyedik helyezést nyerte el. Az előzetes tesztek alapján a jelenleg is ingyenes vírusvédelmi szoftver használóknak érdemes kipróbálniuk a Microsoft védelmi szoftverét, hiszen az nem zaklatja használóját semmiféle akciós ajánlattal. A fizetős szoftverek közt természetesen vannak nagyobb tudású, hatékonyabb szoftverek. A Microsoft egyelőre nem tervezi, hogy a szoftvert alapból a Windows részévé tegye, bár a ZDNetnek a cég egyik képviselője úgy nyilatkozott, nem kizárt, hogy erről szóló megállapodásokat kötnek majd PC-gyártókkal. Az biztos, hogy az ingyenes víruskereső sokat javít majd a Windows imázsán, hiszen a rivális Macet használók gyakorlatilag különösebb kockázat nélkül használhatják rendszereiket vírusvédelem nélkül, bár a kártevők ellen nekik is ügyelniük kell a frissítések, új verziók folyamatos telepítésére.