Dohányosoknak nem javít gépet az Apple Amerikában

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban kétszer utasították vissza dohányosok gépeinek javítását a cégnél arra hivatkozva, hogy a cigarettafüstből lerakódott káros anyagok veszélyeztetik a dolgozóik egészségét.
Vágólapra másolva!

Eddig két olyan Apple-tulajdonos esetére derült fény a Consumerist blogon, akiktől a számítógépgyártó a lerakódott káros anyagokra való hivatkozással tagadta meg a garanciális javítást.

Áprilisban egy iowai fiatalember gépét küldték vissza javítás nélkül, akinek azt a magyarázatot adták, hogy mivel a számítógépet dohányosok használták, a szerviz munkatársai ki lennének téve a passzív dohányzás káros hatásainak. A Derek nevű fiatalembert felháborította, hogy a garanciaszerződésben ilyen feltételekről semmi szó nem esett, és az Apple sem reagált arra, amikor panaszt tett. Az iowai férfi végül maga tisztította ki a gép hűtőventillátorát, amit javíttatni szeretett volna.

Pár hónappal később egy Ruth nevű családanya szerette volna megjavíttatni a kisfia elromlott gépét, amiben az optikai meghajtót kellett volna kicserélni - írja a Consumerist. Az ő esetükben az Apple arra hivatkozott, hogy a gép "cigarettafüsttel szennyezett", és a javítása komoly egészségi kockázatot jelentene a cég munkatársainak.

Amikor a nő panaszt tett emiatt, a cég tájékoztatta róla, hogy az amerikai munkavédelmi jogszabályok a nikotint a veszélyes anyagok között tartják számon. A családanya szerint ez már csak azért is abszurd kifogás, mert az Apple által hivatkozott veszélyes anyagok listáján például a medencék fertőtlenítésére használt klór, vagy a metilalkohol is szerepel.

A második elutasítást követően a cég még megvizsgálta a gépet, de az Apple-től ezek után is negatív választ kapott. A cég képviselői egyenesen arról tájékoztatták: a notebook belsejében lerakódott kátránymennyiség olyan nagy, hogy az nem teszi kifizetődővé a javítást. Ruth ezen végképp megrökönyödött, hiszen a számítógép kevesebb, mint két éve volt náluk, és a háztartásban csak egyvalaki, a huszonéves lánya dohányzik.

Az Apple a tőle megszokott módon az érintettek szűkszavú tájékoztatásán kívül mindeddig nem fűzött kommentárt az esetekhez. Ezért csak találgatni lehet, hogy a céget egy saját alkalmazottja fenyegethette meg korábban perrel a "szennyezett" gépe javításának kötelezettsége miatt, és ezért a szigorú visszautasítás.