Ami kellhet a karácsonyra kapott kütyükhöz

Vágólapra másolva!
Valamilyen elektronikus ketyerét kapott karácsonyra? Laptopot, netán mobiltelefont, digitális kamerát vagy hordozható lejátszót? Áttekintjük, milyen valóban hasznos kiegészítőket érdemes venni ezekhez az alapkütyükhöz.
Vágólapra másolva!

Egerek és billentyűk

Ha asztali PC az ajándék, adja magát a megoldás: egy jó minőségű egér, billentyűzet sokat könnyíthet a munkán: mindkét perifériát tartalmazó szettet 10-12 ezer forintért lehet venni, míg egy komolyabb, több gombos optikai vagy lézeres egér ára önmagában 6-10 ezer forintnál indul. PS2-csatlakozós fajtát már nem érdemes venni, inkább USB-s példányt, azt ugyanis laptoppal is lehet használni, ha szükség van erre. Mostanra elég olcsók lettek a vezeték nélküli típusok is, ezeket az asztalon tekergő drótkötegektől frászt kapóknak érdemes választaniuk. Bár az elemről működő fajták is többnyire hónapokig bírják naftával, aki attól fél, hogy pont rosszkor merülne le az egere, annak dokkolós, egyszerűen tölthető fajtát érdemes választania. Drágább modellek esetében a noname márkák helyett érdemesebb az ismert gyártókat (például Logitech, Microsoft) választani, mivel a minőségben, tartósságban jelentős lehet az eltérés. Noteszgéphez már olyan vezeték nélküli egeret is árulnak, melynek vevője ki sem lóg a gép oldalából, így egy véletlen mozdulattal sem lehet letörni, utazáshoz pedig kétezer forintért miniegeret lehet vásárolni.

Laptoptartók, dokkolók, töltők

Noteszgép esetében egyáltalán nem értelmetlen dolog emellett kiterjesztett garanciát vásárolni, bár erre általában csak a vételt követően korlátozott ideig van lehetőség. Ha alapból nem járt a készülékhez, az egy év jótállás kibővítése azért lehet praktikus, mert a noteszgépeket sokkal bonyolultabb, és drágább javítani egy asztali számítógépnél.

Laptopot sokan ölben, vagy akár az ágyon fekve is előszeretettel használnak, hordozható számítógépről lévén szó. Ilyenkor azonban zavaró lehet a gép melegedése, különösen nyáron. A problémát felismerve számos gyártó kínál olyan tartókat, amelyekkel a probléma orvosolható. A legegyszerűbb, például az IKEA-ban is árusított, négyezer forintos kivitel felül fából, alul babzsákpárnából áll, de a profibb kidolgozású Logitech Labdeskért már 8 ezret is elkérnek. Ez utóbbi cég gyárt egyébként kihúzható egértartóval, vagy éppen beépített hűtőventilátorral szerelt típust is, bár ez utóbbi már a noteszgép akkumulátorát is meríti használat közben.

Forrás: [origo]
A Logitech laptoptámasza megóvja a térdet a gép melegétől

Az üzleti szegmensnek szánt modellekhez dokkolót is lehet vásárolni, ami nem csak az irodában, de otthon is jó szolgálatot tehet: segítségével nem kell mindig egyenként kihúzogatni az egeret, billentyűzetet, külső winchestert vagy épp a monitort a laptopból, elég megnyomni egy gombot, és már vihető is az alapgép. Sajnos a dokkolók ára meglehetősen változó gyártótól függően, érdemes lehet kompatibilis típusokat vadászni az online aukciós oldalakon.

Sajnos a konzumer modellek zömét nem szerelik fel dokkcsatlakozóval, ezek esetében a mindennapokat egy második hálózati töltő megvásárlása könnyítheti meg. Egy ilyen töltő ugyancsak meglepően drága: legalább 6 ezer forintba kerül, de van olyan típus, amelyikhez 25 ezerért találtunk az árlistákon hálózati adaptert, így ezekért is érdemes lehet felkutatni az eBay-t. Szerencsére a legtöbb adapter működőképes az amerikai 110 és a hazai 220 volton is, egyedül a konnektorba dugható aljzatukat kell kicserélni.

Olcsón van jó hangfal

Egy laptopon ugyan lehet filmet nézni, a mostani kijelzők már HD-ready felbontást is meg tudnak jeleníteni, de zenét hallgatni a beépített minihangszórókon bizony nem nagy élvezet még az átlagfülü felhasználó számára sem. Hangfalat szerencsére jó áron lehet venni, de persze a kétezerötszáz forintos mini sztereótól nem érdemes minőséget várni, ellenben 8-10 ezer forintért már korrekt fadobozos, beépített erősítős hangfalat lehet kapni - ezekből a legnagyobb kínálata a Geniusnak van. Valamivel több helyet foglalnak el a szobában a 2.1-es típusok, amelyekhez már mélynyomó is jár, de 18-25 ezerért már egészen jó 5.1-es, vagyis térhangzású típusokat lehet venni, például az előbbi gyártótól vagy a Logitechtől.

Forrás: [origo]
11-12 ezer forintért már szép hangzású sztereó hangfalat lehet venni

Memóriakártya, headset, töltő mobilhoz

Mi kellhet egy mobiltelefonhoz? Talán a legpraktikusabb extra felszerelés egy második töltő lehet, így nem csak otthon, hanem mondjuk a munkahelyen is tudjuk tölteni telefonunkat, de az autó szivargyújtójára köthető típust is be lehet szerezni. Ha rendes szaküzletben, nem pedig piacon vagy aluljáróban vásárolunk, valószínűleg az utángyártott töltő is megfelelő lesz, ezek sokkal olcsóbbak a gyári kiegészítőknél, de eddigi tapasztalataink szerint semmilyen probléma nincs velük.

Az okosabb készülékek tárkapacitása memóriakártyával bővíthető, persze ezekből is több fajta létezik, például MicroSD, vagy Memory Stick Micro, amelyek nem kompatibilisek egymással. Egy 2 gigabájtos kártya 3-4 ezer forintért elvihető, ezek esetében sem kell feltétlenül az adott gyártó - pl. Nokia - márkajelzését viselő példányokhoz ragaszkodni. Viszont ha 4 gigabájtnál nagyobb kapacitású kártyára vágyik valaki, érdemes előtte megnézni a telefon honlapján, hogy képes-e kezelni ilyen típusokat.

Headset is jó szolgálatot tehet, különösen vezetés közben, szabaddá téve a kezeket. A fülön viselhető kihangosítókból egyaránt kapható vezetékes és drót nélküli, Bluetootht használó típus, és mindkét fajta létezik mono és sztereó kivitelben, ez utóbbi a zenehallgatás esetében kulcsfontosságú. Szerencsésebb esetben a készüléket minijack-foglalattal szerelik fel, így gyakorlatilag bármilyen fülhallgatóval kompatibilis, bár a headset ez esetben is nyújt előnyt, mikrofonján keresztül ugyanis hívásokat is lehet bonyolítani.

Forrás: [origo]
Egy profi vezeték nélküli, hívókijelzős, sztereó headset

Vezeték nélküli modellek esetében leginkább akkor kell odafigyelni, ha sztereó, zenehallgatásra is alkalmas headsetet vennénk, erre a feladatra ugyanis a legolcsóbb típusok nem, vagy csak pocsék minőségben alkalmasak. Ha valaki több készüléket használ, fontos lehet, hogy a headsettel lehetséges legyen egyszerűen váltani készülékek között, egyes olcsóbb típusok esetében a telefonok közti váltásnál újra és újra el kell végezni a párosítási procedúrát.

Szűrő, vaku, objektív és más fotós ketyerék

Digitális fényképezőt, kamkordert a legtöbben már memóriakártyával együtt vesznek, de lehetséges, hogy túl kevésnek bizonyul a kapacitás, ezért érdemes új háttértárat vásárolni a készülékhez. Ezekből ugyancsak több formátum létezik, például SD-kártya, xD-kártya vagy Memory Stick, ezekből érdemes legalább 8 gigabájtosat vásárolni, amely típustól függően kb. 8-12 ezer forintos kiadást jelent. Sokszor két azonos típusú, ugyanannyi adatot raktározni képes, akár azonos gyártótól származó kártya ára is eltérő, ez a legtöbbször azért van, mert az adott típus gyorsabban tudja írni az adatokat a másiknál. Ez akkor fontos, ha valaki olyan fényképezőt birtokol, amely nagysebességű sorozatfelvételt tud rögzíteni, vagy HD-felbontású videót szeretne felvenni.

Egyes fényképezők esetében csak külön programmal lehet elérni a fotókat, ilyenkor jöhet jól egy memóriakártya-olvasó, amellyel a hagyományos módon, meghajtóként lehet elérni a fotókat. A legtöbb konzumer laptopot már feleszerelik ilyennel, de ha mégsem, akkor egy Hi-Speed USB-s eszközt kell venni, egy ilyen ketyere 2-8 ezer forintba kerül, vásárláskor arra érdemes figyelni, hogy a legolcsóbb típusok sokszor sokkal lassabb másolást biztosítanak a profibb változatoknál.

ForrA!s: [origo]
A GP hibrid akkuja töltővel

Akkumulátorból a kamkorderek többnyire saját típust használnak, a fényképezők közül viszont sok olyan van, amelyik ceruzaelem méretű áramforrást használ. Ezek terén forradalmi újdonságra egyelőre nem lehet számítani, bár megjelentek végre a hibrid példányok, amilyen például a Sanyo Eneloopja vagy a GP ReCyko márkája: ezek a típusok álltukban, használaton kívül sokkal kevésbé merülnek (sülnek ki) a hagyományos fajtáknál, viszont valamelyest kisebb (2000-2100 mAh) kapacitású változatban kaphatók, míg nikkel-fémhidrid típusból 2500-2700 mAh-s modellek számítanak tipikusnak. A hibrid akkumulátorok másik előnye, hogy feltöltve, rögtön használatba vehető módon lehet megvenni őket.

Leginkább tükörreflexes fényképezőgépekhez, de egyes kompakt típusokhoz is lehet különféle előtétlencséket vásárolni, van olyan olcsó fajta, amelyiknek csupán az a szerepe, hogy az objektívet védje a karcolásoktól, de például egy cirkuláris polárszűrővel a nem kívánatos fényvisszaverődéseket lehet száműzni a fotókról. Miután számtalan különböző méret és bajonett létezik, a boltban érdemes megemlíteni, hogy konkrétan milyen típusú géphez szeretnénk szűrőt vásárolni. Léteznek olyan előtétlencsék is, amelyekkel az egyszerű kompakt gépet lehet nagylátószögűvé tenni, ám ezek ára többnyire horribilis, nem ritka, hogy a kamera árának felét, háromnegyedét is elkérik ezekért.

Forrás: [origo]
Nagylátószögű előtétlencse Panasonic kompakt fényképezőhöz: feleannyiba kerül, mint maga a gép

Hasonló a helyzet a cserélhető objektíves masinákhoz kapható objektívekkel, amelyek esetében az átfogás, esetleges zoomtartomány mellett érdemes a fényerőt is megnézni. Ezek esetében nincs is felső kategória az árban: hasonló lencséket negyvenezerért, de másfél millióért is lehet vásárolni. Aki fotózott már este, beltérben, az bizonyára tudja, hogy egy jó vaku csodákra képes: míg a kis gépek objektív közelében lévő villanója rendszerint zombifotókat produkál, egy állítható irányba fényt kibocsátó példánnyal jelentős javulást lehet elérni. A vakuk ugyancsak nem univerzálisak, vásárlás előtt meg kell érdeklődni, hogy gépünkhöz melyik a megfelelő - szerencsére egyre több kompakt géphez is lehet villantókat vásárolni. Az árhatár itt 20-25 ezer forinttól a több százezerig terjed. Szintén nagy a választék a fotóstáskákból, a legkülönbözőbb méretű és árú kivitel kapható: a megfelelő darab kiválasztásához érdemes magunkkal vinni a gépet.

Tévé és házimozi

A frissen kapott lapostévén akkor mutat a legjobban a film, ha HD-felbontású tartalmat nézünk: ez lehetséges például PC-n keresztül is, ám egy Full-HD-s készülék esetén jó minőségű VGA-kábelre van szükség, ehelyett esetleg DVI-HDMI drótot lehet használni, szerencsésebb helyzetben pedig a laptop HDMI-porttal is fel van szerelve, ez esetben a legegyszerűbb az eszközök összekötése.

Asztali Blu-ray-lejátszóból a legolcsóbbakat 40-45 ezer forintért lehet elvinni, egy nagyfelbontású film 4-8 ezer forintba kerül. Az LG BD-350-es lejátszója univerzális választásnak tűnik, a Blu-ray és DVD-lemezeken kívül ugyanis USB-s merevlemezről, pendrive-ról mkv, Divx, mpeg 4 formátumú videókkal is elboldogul. 10-15 ezer forintért már olyan hagyományos DVD-lejátszót is lehet vásárolni, amely a nem nagyfelbontású lemezeken kiadott filmek megtekintését teszi optimálisabbá különböző digitális javítóalgoritmusok segítségével, a szokványos analóg Scart helyett HDMI-csatlakozón kommunikálva a televízióval. Aik kizárólag internetről letöltött filmeket, illetve mondjuk a YouTube-ot akarják nézni a tévéjükön, azok számára a 20-25 ezer forintow WD TV és WD TV Live lejátszók jöhetnek szóba, ezekhez is pendrive-ot, USB-merevlemezt lehet csatlakoztatni, és gyakorlatilag minden fontos formátummal elboldogulnak.

Forrás: [origo]
WD TV Live: pendrive-ról, USB merevlemezről és YouTube-ról is lejátszik az olcsó HD-s médialejátszó

Az új lapos képernyős tévék jelentős hányada támogatja a hazai földi sugárzású digitális televízió, a Mindig TV vételét, melyen hét csatorna (m1,m2, Duna I, Duna II, RTL Klub, Tv2, Euronews) lehet díjmentesen fogni. Ehhez persze megfelelő antennára is szükség van, amelyből idehaza csak kültéri egységek esetében van tekintélyes választék, a szobaantennákból alig kapható pár típus. A négyezer forintos noname, parabolaantenna formájú modellel próbáink során semmit nem tudtunk fogni, egy Strong márkájú, erősítős (azaz konnektorba dugandó), lapos kivitelűvel már igen, igazából azonban egy külföldi szájtról rendelt levélformájú passzív antenna vált be. A lényeg: ha valaki a digitális tévé vételét szeretné kipróbálni, rakja el a számlát, és rögtön próbálja ki, hogy van-e vétel otthon, hogy még három napon belül vissza tudja vinni.

Játékgéphez minden drága

Konzolgépet kapni nem rossz dolog, de egy kisebb vagyont rá lehet még költeni a videojátékra, legyen az Xbox 360, Wii, vagy Playstation 3. Első lépésként egy második vezérlőt érdemes venni a masinákhoz az egymás elleni küzdelemhez, egy ilyen az Xbox 360-hoz 8-9 ezer forintért, a PS3-hoz 11-12 ezerért, a Wii-hez pedig 15 ezerért lehet beszerezni (ez utóbbi esetében a Wii-mote és a nuncsaku árát tartalmazza az összeg). További 6 ezer forintba kerül a Motion Plus nevű kiegészítő, amely a mozgásérzékelés pontosságát javítja.

Forrás: [origo]
A Wii irányítója

A Nintendo mozgásérzékelős játékgépéhez a lapostévék tulajdonosai komponens kábelt is vehetnek 3-4 ezerért, ezzel kicsivel javítható a nem HD-képes konzol képminősége. Az Xbox 360 alapváltozatához nem jár winchester, egy 120 gigabájtosat 21 ezer forintért lehet venni hozzá, 3 ezerért pedig az online játéknál praktikus mikrofonos fülhallgatót - a netes játékért egyébként negyedévre 6 ezer forintot kér el a Microsoft, az éves előfizetés díja viszont 13-14 ezer forintból megvan.

A PS3-ból nem árulnak winchester nélküli típust, ehhez esetleg távirányítót érdemes venni, hiszen ez a gép egyben Blu-ray-lejátszó is. Az online játékért ezen a konzolon nem kell külön fizetni, a játékban való hangos csevegéshez szükséges headset 8 ezerért kapható a PlayStation 3-hoz.