Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Játékban is a 3D lehet a jövő

Vágólapra másolva!
A Microsoft még szkeptikus a 3D-s megjelenítéssel kapcsolatban, a Sony viszont már idén ad ki igazán csak térben élvezhető autóversenyt. A CES szakkiállításon nem csak a hardvergyártók, a játékcégek is megkísérelték lenyűgözni a vásárlókat.
Vágólapra másolva!

A CES szakkiállítás leginkább a hardverekről és az új technológiákról szól, de természetesen a témához szinte teljesen szervesen illeszkedő videojáték-újdonságok is helyet kapnak. A Microsoft idén a mozgásérzékelős technológiáját népszerűsítette leginkább, bejelentették, hogy a Project Natal doboza az idei év végén biztosan odakerülhet minden konzolrajongó karácsonyfája alá. A technológiáról bevallották, hogy a konzol teljesítménye akár 15%-kal is csökkenhet a mozgásérzékelős irányítás használatakor. Ez a tény tovább erősíti azt a feltételezést, hogy valószínűleg nem a hardcore játékosoknak szánt címek, inkább a Wii grafikai szintjét, és játékstílusát alapul vevő alkotások jelenhetnek majd meg a Natal premierjével egy időben.


Játékterem költözik az Xbox 360-ba

Az előadások során kiderült, hogy nem ez lesz az egyetlen nagyobb újdonság az Xbox 360 háza táján 2010-ben. A PlayStation Home mintájára elkészül a Game Room nevű szolgáltatás, melynek segítségével a játékosok avatárjai összegyűlhetnek partizni egy leginkább játékteremre hasonlító csarnokokban. A közösségi élet nem merül ki a beszélgetésben, tapasztalatcserében, a gamerek össze is mérhetik képességeiket a falak mentén elhelyezett játékgépeken futó egyszerűbb játékok segítségével. A Game Room havi-, vagy egyszeri belépési díj befizetésével is elérhető lesz, a jelenlegi tervek szerint már tavasszal indul.

A Sony hisz a 3D-ben, a Microsoft még nem

Az év egyik legnépszerűbb fejlesztése viszont nem lesz elérhető a Microsoft konzolját választóknak. Az Xbox divíziót vezető Aaron Greenberg elárulta, a cég - annak ellenére, hogy szinte minden nagyobb gyártó valamilyen 3D készülékkel volt jelen a kiállításon - egyelőre nem tartja fontosnak a 3D megjelenítést igénylő játékok fejlesztését.

A PlayStation és PSP konzolok mellett többek közt televíziógyártással is foglalkozó Sony természetesen nem ért egyet a konkurencia nézeteivel. Szerintük a speciális tévével és szemüveggel játszható 3D programok tömkelege várható a közeljövőben. A cég az állítás bizonyítására az egyik nagyágyúját is bevetette, a látogatók a Sony standján a PlayStation 3 konzolra idén megjelenő Gran Turismo 5-öt próbálhatták ki. A játékot a fejlesztők természetesen háromdimenziós pompájában tárták az érdeklődők elé.


A jövő gamerei szemüvegben fognak játszani

A térbeli megjelenítés népszerűsítése mellett a Sony egyre szorosabbra fűzi a kapcsolatot a különböző szórakoztatóipari szegmensek között. Ennek első bizonyítéka a PlayStation Network felhasználói fiókok hatókörének kiszélesítése lesz. A PSN fiók alapvetően a játékok többjátékos módozatainak futtatásához, illetve a különböző PlayStation tartalmak megvásárlásához szükséges. Februártól a Sony digitális disztribúciós rendszerén keresztül elérhető filmek a már meglévő PSN fiókot használva az internetkapcsolattal rendelkező Bravia televíziókon, illetve Blu-ray lejátszókon is megtekinthetővé válnak, tehát a lejátszáshoz nem lesz szükség a PlayStation 3 konzolra.

Terveikről vallottak a nagy kiadók

Számtalan fontos dátummal rukkoltak elő a nagyobb játékkiadók a kiállítás ideje alatt. Hosszú hónapok óta zajlott a találgatás az év talán legegyedibb, legkülönlegesebb játékának, a Heavy Rainnek a megjelenési időpontjával kapcsolatban. Az év végén röppent fel a pletyka, hogy a kizárólag PlayStation 3-ra megjelenő cím valamikor februárban kerül a boltokba. A Sony a CES ideje alatt, hosszú titkolózást követően végre hivatalosan is megerősítette: Európában február 24-én debütál a leginkább csak új generációs interaktív moziként körülírható, kaland-, és akció elemeket is tartalmazó játék.

A Microsoft nem csak a Natal, de a mozgásérzékelős vezérlő képességeinek demonstrálására is szánt Fable III hozzávetőleges megjelenési időpontját vallotta be a CES-en. Ahogyan az várható volt, a premierre a Natal debütálásával egy időben, valamikor az őszi-téli szezon környékén kerül sor. A játékról szóló információkkal sem bánt túlzottan bőkezűen a cég, a legújabb Fable-lel kapcsolatban további információkra februárig kell várni a rajongóknak.

Leszámolás készül a lövöldözős játékok között

Az Electronic Arts hadat üzent a Modern Warfare-sorozatot is kiadó Activision-nek. Állításuk szerint idén, több lépcsős támadást indítanak, hogy letaszítsák trónjáról a lövöldözős játékok jelenlegi királyát, a Modern Warfare 2-t. Az első lépcsőt a kiadó legújabb háborús shootere, a Battlefield: Bad Company 2 megjelenése jelenti. Ugyan az új Battlefield epizód csak március elején jelenik meg, de a szerencsésebb PlayStation 3 tulajdonosok a nyílt bétateszt során már kipróbálhatták a játékot. Már a PC-tulajdonosoknak sem kell sokáig várni, kiderült, hogy a PC-s bétateszt január 28-án kezdődik meg, és egészen február végéig tart majd. A jelentkezéshez a játék hivatalos oldalára kell ellátogatni.


Filmszerű harci játékkal támad az Electronic Arts

Az Electronic Arts haditervének második lépcsője a kegyelemdöfés szerepét betöltő Medal of Honor őszi premierje lesz. Az egykoron rendkívül sikeresnek számító lövöldöző sorozat alcím nélküli új epizódja gyakorlatilag a Modern Warfare 2 tükörképe. Filmes akciójelenetek, látványos harcok, élethű animációk, és persze a modern korra jellemző fegyverzet használata jellemzi az első modern érába helyezett Medal of Honor játékot. A helyszín Afganisztán, a gamernek itt kell helytállnia a játékban található számos karakter egyikének bőrébe bújva. A küldetéseket több módon is lehet majd teljesíteni: az arra alkalmas karakterekkel lopakodva, taktikázva, a közelharcra kiképzett karakterekkel pedig afféle Rambo-stílusban. A játék kiadója semmit sem bíz a véletlenre, Afganisztánt megjárt katonai szakértők bevonása garantálja az akciók, a történet hitelességét. A fejlesztők elárulták, hogy a PC-s változat -a Modern Warfare 2-vel ellentétben - támogatni fogja a dedikált szerverek indításának lehetőségét. Annak ellenére, hogy a Medal of Honor csak valamikor ősszel jelenik meg, a játék máris előrendelhető az Egyesült Államokban.

Játékok a hétvégére

A kiadók a héten leginkább a konzolos játékok rajongóinak kedveztek. Hosszú várakozás után megjelent a Devil May Cry-játékok stílusát idéző Bayonetta. A játék legfőbb erőssége maga a szexi, feszes bőrruhába bújtatott női főhős, illetve az ellenfelek pusztításához felhasználható, hatalmas kardokból álló fegyver arzenál. A játék PlayStation 3 és Xbox 360 verziója egyaránt 13.990 forintért vásárolható meg.


Akrobatikus harc és sok éles fegyver várja a játékost a Bayonettában

A Borderlands második, Mad Moxxi's Underdome Riot címet viselő kiegészítő csomagja már elérhető PC, illetve PlayStation 3 platformokra. A kooperatív módban játszható, aréna jellegű játékmódot tartalmazó csomag letöltéséhez 2000 forintot kell kifizetni. A Borderlands kiegészítőt is kínáló Steamre egyébként mindenképpen érdemes ellátogatni a hétvégén, a felújított, nagy felbontású grafikával ellátott Serious Sam HD most 66%-kal olcsóbban, 1800 forintért vásárolható meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről