Öncenzúra helyett leállítja a kínai keresőjét a Google

Vágólapra másolva!
Korábbi ígéretét betartva leállítja kínai keresőmotorját a Google, a felhasználókat a hongkongi oldalára irányítja. A Google a kínai hatóságok áltak kikényszerített öncenzúra és az oldalait ért támadások miatt szünteti be a szolgáltatást. A cég más szolgáltatásaival nem vonul ki, de a keresőpiacot átengedi a helyi, Peking által jobban kézben tartható cégeknek. A Google döntése arra utal, hogy Kínában romlik az üzleti légkör a külföldi vállalatok számára.
Vágólapra másolva!

A Google beszüntette kínai keresője cenzúrázását és leállítja működését. Az ázsiai ország szárazföldi részén élő internetezőket hongkongi honlapjára irányítja át. A döntést David Drummond, a Google jogi igazgatója jelentette be a cég blogján nyilvánosságra hozott közleményében. A világ vezető keresőportálját üzemeltető Google január 12-én jelentette be, hogy meg fogja szüntetni a google.cn szűrését. A döntést azzal indokolta, hogy Kína szűkíti a véleményszabadság határait - a pekingi hatóságok öncenzúrára kényszerítették a cég kínai keresőjét -, és támadások érték a Google, illertve más külföldi cégek kínai oldalait.

A kínai internetezők a google.cn helyett ezentúl a Hongkongban üzemeltetett google.com.hk oldalon vehetik igénybe a Google kereső szolgáltatásait. Az új hongkongi címről már szabadon használhatják a pekingi előírások miatt eddig cenzúrázott Google Search, Google News és Google Images keresőmotorokat. A nem cenzúrázott szolgáltatások, például a Google Maps nem települ át Hongkongra.

A Google közölte: azt akarja, hogy a világon minél több ember hozzáférhessen szolgáltatásaihoz, de a kínai hatóságok világossá tették, kínai keresőportálját a cég továbbra is csak öncenzúrát alkalmazva működtetheti. A szolgáltató tudatta: tisztában van azzal, hogy Peking, ha akarja, így is blokkolhatja a kínai felhasználók Google-hozzáférését.

A Google nem vonul ki teljesen Kínából, folytatni kívánja egyéb üzleti tevékenységeit, például a reklámiparban. A Google-nak a keresőmotoron és a reklámüzleten kívül elsősorban az Android mobiltelefonos operációs rendszerből és Chrome nevű böngészőjéből származik jövedelme Kínában, tavaly 300 millió dollár haszna volt kínai jelenlétéből. A cég ezen kívül számos egyéb webszolgáltatást nyújt az ázsiai országban, közöttük van a Gmail levelező rendszer.

Az internetes keresők 197 milliárd jüanos (288 milliárd dolláros) kínai piacán a Google részaránya 33 százalék, a legnagyobb szereplő a helyi Baidu kereső 63 százalékkal. A Google kivonulásával nem marad külföldi vállalat a 400 millió felhasználót számláló, naponta 250 ezerrel bővülő piacon. A kínai kormány ezek után, kizárólag helyi cégeken keresztül könnyebben ellenőrizheti az információáramlást a világhálón, a kínai internetezők viszont még jobban elszigetelődnének. A New York Times szerint bár más nemzetközi cégek nem látszanak feladni üzleti tevékenységüket Kínában, a Google döntése annak a jelképe, hogy Kínában romlik az üzleti légkör a külföldi vállalatok számára, és Peking a hazai cégeket részesíti előnyben.

A pekingi állami információs hivatal internet-irodájának egyik tisztségviselője a Google döntésére reagálva kijelentette, hogy a szolgáltató "megszegte a kínai piacra való belépésekor tett írásbeli ígéretét" azáltal, hogy megszüntette kínai nyelvű keresőjének szűrését. Visszautasította a Google vádját, hogy Kína áll a cég internetes oldalai elleni kalóztámadások mögött. "Rendíthetetlenül ellenezzük a kereskedelmi ügyek átpolitizálását, valamint kifejezzük nemtetszésünket és felháborodásunkat a Google indokolatlan vádjai és viselkedése miatt" - jelentette ki a tisztviselő.