Földrengés miatt drágulhatnak a monitorok

Vágólapra másolva!
Erős földrengés okozott károkat csütörtökön Tajvan déli részén, a katasztrófa nyomán a laposképernyős tévékben és monitorokban alkalmazott LCD-panelek és egyes félvezető lapják ára is drágulhat. A rengések nyomán egyes tengeralatti optikai kábelek is megsérültek.
Vágólapra másolva!

Mint arról beszámoltunk, Tajvant csütörtökön a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés rázta meg, amely számos személyi sérülés mellett többek közt tüzeket okozott országszerte. A rengések miatt számos LCD-gyárban is beszüntették az előállítást, például a Chi Mei Optoelectronicsnál, amely a piac negyedik legnagyobb szereplője, de ideiglenes leállásra kényszerült a TSMC chipgyártó cég és más tajvani gyárak is, bár egyes üzemek már újra működnek - számolt be a PC World.

Drágulhatnak a monitorok

A természeti katasztrófa az informatikai szaklap szerint a legrosszabbkor sújtott le, mivel a folyadékkristályos képernyőkre és a PC-kben, okostelefonokban vagy médialejátszókban használatos lapkákra egyaránt nagy kereslet mutatkozik, ráadásul eleve hiány muatkozott ezekből. Az egyedüli pozitívum a szakértők szerint, hogy a márciustól júniusig tartó időszakban többnyire csökkenni szokott az elektronikus ketyerék iránti kereslet világszerte.

Ezekben a hónapokban az árak általában csökkennek, ugyanakkor szakértők azt is lehetségesnek tartják, hogy a gyárleállások hatására az idén áremelkedés várható - bár a természeti katasztrófa pontos üzleti hatását még nem tudták pontosan megbecsülni.

Vízalatti kábelek is sérültek

A földrengés és utórengéseinek hatására négy ázsiai térséget kiszolgáló, tengeralatti optikai kommunikációs kábel is megsérült összesen hat helyen- számolt be a PC World. Ilyen fajta kábeleken bonyolódik a kontinensek közti internetes és beszédkommunikáció jelentős része, ezért megsérülésük komoly fennakadást válthat ki. Bár péntek reggelig még akadozhatott az országban az elektronikus kommunikáció, a hibák orvoslásával, illetve a forgalom alternatív útvonalakra terelésével mostanra nagyjából helyreállították a telefon- és internetszolgáltatást Tajvanon.