Ráfázhatnak a brit netkávézók a kalózkodás elleni harcra

Vágólapra másolva!
A kalózok és a jogtalan letöltögetés elleni harc áldozatául eshetnek a wifis kávézók Nagy-Britanniában. A Digitális Közgazdaság Törvény az egyetemeket és könyvtárakat sem kímélné, szigorú nyilvántartást kell vezetniük minden netezőről, vagy viselni az ingyennetet használók tetteiért a felelősséget.
Vágólapra másolva!

Az új törvény szerint a nyílt wifit szolgáltatók ugyanolyan megítélés alá esnének, mint az otthon letöltögetők. Egy lebukott kalóz miatt akár a netszolgáltatást is felfüggeszthetik majd a jogsértő helyen. A ZDNetnek nyilatkozó szakértők szerint a brit tervek lehetetlenné fogják tenni a nyitott internethozzáférési pontok üzemeltetését.

Ez nagyon kellemetlen lesz a kis üzleteknek, amik a válság közepette ingyenes internettel próbálják becsalogatni a vendégeket - nyilatkozta Lilian Edwards, a Sheffieldi Egyetem jogászprofesszora a ZDNetnek. Az sem elég, ha jelszóval védik le a hotspotot - tette hozzá Edwards - az intézményeknek vagy fizetniük kell valakinek, hogy kezelje a hálózatot, vagy az netszolgáltatókhoz hasonlóan óriási mennyiségű adatot kell rögzíteniük a felhasználókról.

A határozat elől a könyvtárak sem menekülnének meg. A brit Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalt vezető Lord Young szerint egy szervezettel sem szabad kivételt tenni. A miniszter szerint a csak könyvtárakra érvényes szabályok meghozása esetében attól lehetne félni, hogy a kivételezett helyzetet kihasználó, kalóztanyaként működő álkönyvtárak jönnének létre. Az egyetemek is hasonló elbírálás alá esnének, bár a jogsértő tartalmak letöltését megakadályozó szűrőrendszert használó intézményeknek nem kell majd lecserélniük a már működő megoldásukat az új norma szerintire.

Young szerint az egyetemeknek magunknak kell eldönteniük, hogy mindent rögzítő netszolgáltatóként, vagy jogsértés esetén retorziókra számító előfizetőként folytatják-e pályájukat. A miniszter hasonló döntést vár el a kávézóktól és hotelektől is. Young szerint a nagyobb szállodaláncok valószínűleg a szolgáltatás mellett döntenek, a kisebb cégenkenk pedig a filterek üzembehelyezését javasolja a politikus.