Részben blokkolják a Google-t Kínában

Vágólapra másolva!
A keresőóriás beszámolója szerint Kínában részben blokkolják a társaság mobiltelefonról használható szolgáltatásait, bár azt még nem tudni, hogy emögött a Google és a helyi kormányzat internetcenzúra kapcsán létrejött vitája, vagy egyszerű műszaki hiba áll.
Vágólapra másolva!

A Google szolgáltatásai közül a Groups levelezőlisták, a Picasa képtárak, illetve a Dokumentumok szolgáltatás mobiltelefonról elérhető változatai nem érhetők el Kínából jelenleg. Az AFP hírügynökségnek a Google szóvivője megerősítette, hogy az ázsiai országban a cég mobiltelefonos szolgáltatásai részben elérhetetlenné váltak.

Egyelőre még nem tudni, hogy az amerikai keresőcég szolgáltatásait szándékosan blokkolták-e a kínai hatóságok, vagy véletlen rendszerhiba áll a hátterében. Mint arról beszámoltunk, a Google bejelentette, hogy leállítja kínai felhasználóknak szánt keresőjét, mivel öncenzúrára kényszerítette a kínai vezetés, ezért a jövőben a hongkongi kereső kezdőoldalára irányítja át a helyi internetezőket. Erre azt követően került sor, hogy a Kínában egyébként nem piacvezető Google egy hackertámadás nyomán bejelentette, kivonul az országból, ha továbbra is keresési eredményeinek cenzúrázására kötelezik.

A YouTube videomegosztót és a Blogger blogszolgáltatás oldalait már korábban elérhetetlenné tették a kínai internetcenzorok, ezeket a tartalmakat csak a számítástechnikához valamelyest értő felhasználók tudják elérni némi trükközéssel. A hírügynökség információi szerint Kínában mintegy 750 millióan rendelkeznek mobiltelefonnal, a helyi internetezők számát pedig 384 millió főre becsülik, sokan pedig kézi készülékükről érik el a világhálót.