Egyelőre nem cenzúrázzák a netet az ausztrálok

Vágólapra másolva!
Korábbi terveivel ellentétben egyelőre nem vezetik be Ausztráliában azt az internetszűrő infrastruktúrát, amely az extrém pornográf és erőszakos, kábítószerekkel kapcsolatos tartalmakat tette volna elérhetetlenné.
Vágólapra másolva!

Stephen Conroy kommunikációs miniszter bejelentése szerint a Clean Feed, vagyis nagyjából "tiszta étek" nevű internetszűrő apparátus bevezetését további konzultációk céljából felfüggesztették. Erre valószínűleg azért került sor, hogy ne legyenek függőben az elkövetkezendő hetekben esedékes választások előtt komoly vitát kiváltó politikai kérdések. Conroy szerint szakmai viták, illetve független vizsgálatok során kell eldönteni, hogy milyen tartalmak tartozzanak az internetről kiszűrendő információk közé.

A szükséges felülvizsgálatok legalább egy évig elhúzódnak majd, addig tehát biztosan nem vezetnek be az országban semmilyen internetszűrést. Ugyanakkor a három legnagyobb internetszolgáltató megállapodást kötött az ausztrál kormánnyal arról, hogy önként blokkolja a kormányzat által megadott listán szereplő, gyerekpornós honlapokat.

A felülvizsgálatra küldött tervek szerint ezen túlmenően egyebek közt a drogokkal, erőszakos szexualitással kapcsolatos tartalmakat sem lehetne elérni az országból - civil szervezetek azonban cenzúra vádjával illették a parlamentet, és a kínai, iráni rezsimek gyakorlatához hasonlították szándékait.