Olvashatatlan kézírás helyett iPades recept

Vágólapra másolva!
IPaden és iPhone-on írhatják a jövő receptjeit a doktorok. A digitális vényeket készítő program készítői szerint gyorsabb és pontosabb receptek születhetnek szoftverükkel.
Vágólapra másolva!

A papíros módszer lassú, és nem garantálja, hogy tökéletesen olvasható receptek szülessenek, ezért kezdett mobil szoftvert fejleszteni Liam Davis-Mead. A fiatalember bevallása szerint apja 26 különböző gyógyszert szed a szívére és a rák ellen, és sokszor került már veszélyes helyzetbe az olvashatatlan receptek miatt. Davis-Mead szerint a vények negyven százaléka tartalmaz hibás információt. A betegek rossz adagolási utasítással kaphatják meg a gyógyszereiket, összekapcsolódó mellékhatások miatt együtt nem szedhető szerekhez juthatnak hozzá. A hiba oka egyszerű, a gyógyszerészek nem tudják kiolvasni az orvosok kézírását.


iPaden gépelhetik a recepteket a jövő doktorai

Davis-Mead Scriptpad névre hallgató iOS-en futó szoftvere ezt az egy bizonytalansági tényezőt veszi ki a folyamatból. Az orvos csak a szer nevét gépeli be, és a program már fel is ajánlja a szóbajöhető adagolási lehetőséget. Az összes információt az Apple hordozható eszközök képernyőin felbukkanó menükből válogatja ki az orvos. A szoftver ráadásul tárolni tudja a betegek adatait is, így nem kell minden egyes alkalommal beírni azokat.

A folyamat nem a vény nyomtatásával ér véget, hanem a recept elküldésével. A beteg megmondhatja a doktornak, hogy hol váltaná ki a gyógyszereit, és az adatok abba a patikába érkeznek meg, papírokkal nem is kell vesződni.