Ismét rekordmennyiségű biztonsági hibát javít a Microsoft

Vágólapra másolva!
A redmondi szoftvercég idén harmadszor adott ki rekordmennyiségű hibajavítást a termékeihez, noha ősszel be akartak foltozni minden fontosabb hibát, hogy nyugodt karácsonya legyen a rendszergazdáknak.
Vágólapra másolva!

A terv nem jött be: a Microsoft kedden 40 frissítést adott ki összesen 17 biztonsági közleménybe (bulletin) foglalva, amelyek a Windows, a Microsoft Office, az Internet Explorer, a SharePoint Server és az Exchange sebezhetőségeit foltozzák be - írja az Informationweek. A szoftvercég minden hónap második keddjén adja ki a biztonsági frissítéseit, ugyanabban a formában: a közlemények az újonnan felfedezett sebezhetőségeket taglalják, a frissítések pedig a megfelelő helyen végzik el a javításokat a szoftverekben ezek elhárítására.

A Microsoft októberben a mostaninál nagyobb mennyiségű sebezhetőséget, összesen 49-et javított, de csak 16 biztonsági közleményt adott ki, ezt a rekordot döntötte meg a mostani "foltozókedd", ahogy a megjelenés napját a szakma nevezi. Augusztusban 14 közleménnyel és 36 javítófolttal dolt meg az akkori rekord.

A most felfedezett sebezhetőségek között csak két kritikus van, amelyek a Windows és az Explorer biztonságát veszélyeztetik. A szoftvercég éves szinten is minden eddiginél több biztonsági közleményt adott ki: összesen 106-ot, ami jelentős növekedés az előző évek 74, illetve 79 közleményéhez képest. Az idei frissítések összesen 261 sebezhetőséget foltoztak be a Microsoft-termékekben, míg a 2009-esek mindössze 170-et.

Az újonnan feltárt sebezhetőségek növekvő száma nem csak a Microsoftot érinti - hívta fel rá a figyelmet Dave Marcus az Informationweek hasábjain. A McAfee biztonsági cég kutatási vezetője szerint az online fenyegetések szélesedő spektrumára utal, hogy az Adobe vagy az Oracle is kénytelenek egyre gyakrabban javításokat kiadni a termékeikhez.