Később állhat át hazánk digitális televízióra

Vágólapra másolva!
Bár eredetileg 2011 decemberéig hazánknak át kellett volna váltania analógról digitális televíziósugárzásra, a hétfőn éjjel elfogadott médiatörvény akár 2014 végéig lehetővé teszi a technológiai váltás elhalasztását. A későbbi átállás nem az antennával fogható digitális tévé lefedettségének alakulását, hanem az azon elérhető csatornák és szolgáltatások számának gyarapodását akadályozza.
Vágólapra másolva!

December 20-án egy úgynevezett zárószavazás előtti módosító javaslatott nyújtott be az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága az új médiatörvényhez, amelyet az országgyűlés hétfőn éjjel elfogadott.

Több évet csúszhat a digitális átállás

A eredeti tervek szerint Magyarországon 2011 december 31-éig el kellett volna végezni az antennával fogható analóg tévéadások digitális szolgálatatásra való átállítását, azonban a módosítás csak egy évvel későbbi határidőt ír elő. Ezen kívül a törvény új szövege értelmében akár 2014. december 31-ig is elhalasztható lesz a digitális átállás abban az esetben, ha az állam úgy ítéli meg, hogy nem áll rendelkezésre kellő számú vevőkészülék a lakosságnál, illetve lefedettsége kisebb 94 százaléknál.

A földfelszíni sugárzású digitális televíziót az Antenna Hungária működteti MinDig TV néven. A társaságtól megtudtuk, hogy a jelenleg is működő szolgáltatás már most elérhető a magyar lakosság 95 százalékánál. A szolgáltatást szobai, vagy tetőantennával lehet használni, régi tévék esetében külön dekóderegység birtokában, az újabb laposképernyős televíziók azonban alapból kompatibilisek vele.

Szükség van az analóg csatornák sávjaira is

Jelenleg két frekvenciasávot, vagyis multiplexet használnak a MinDig TV üzemeltetéséhez, továbbiak bevonására nem a jelenleg is jó lefedettség, hanem a csatornák számának bővítése, vagy az olyan extrák, mint a megállítható adás, a digitális téka, vagy a későbbiekben akár 3D-s műsorközvetítések bevezetése érdekében van szükség - magyarázta el az [origo] kérdésére Tóth András, az Antenna Hungária kommunikációs vezetője.

Mivel a jelenlegi két multiplex közel száz százalékos kihasználtsággal működik, a társaság kérelmezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, hogy egy harmadik, eredetileg mobiltelefonos tévészolgáltatások számára kijelölt sávot is használhassanak a MinDig TV üzemeltetéséhez. A mobiltévé ugyanis nem csak hazánkban, de számos külföldi országban, például Ausztriában és Svájcban is megbukott.

A társaság két további frekvenciasáv használatára is jogosultságot szerzett, ám ezek a jelenleg is működő analóg hálózatok által is használt sávokban működnek, ezért csak azok lekapcsolását követően lehet használatba venni ezeket - ezért is nem mindegy az Antenna Hungária számára, hogy mikor kerül sor erre.

2010 decemberében a MinDig TV-t 120 ezer magyar háztartásban használták. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság statisztikája szerint analóg kábeltévét 1,2 millió lakásban, digitális kábeltévét több mint félmillió otthonban használnak, műholdon keresztül pedig mintegy 830 ezer elófizető néz műsorokat.