Memóriakártyával csinálhatunk pénztárcát a mobilból

Vágólapra másolva!
Nem kell a legújabb, legdrágább telefon az érintés nélküli, gyors mobilos fizetéshez. A Visa jóváhagyta az apró rádiós azonosítók memóriakártyába építését.
Vágólapra másolva!

Nincs még arra garancia, hogy a DeviceFidelity által gyártott rádiós SD-kártyák piacra kerülnek. Az visoznt már biztos, hogy a speciális azonosítókártyás vagy NFC-chipes telefon mellett egy harmadik mód is nyílt a fizetésre. A Near Field Communication a készpénzes fizetést, apróval való csörgés kiváltására szolgál. Az érmék és bankjegyek utáni keresgélés helyett a felhasználó csak a terminálhoz tartja készülékét, majd jóváhagyja az összeg kifizetését egy gombnyomással. Az egyes vásárlókat a mobil speciális chipje azonosítja, amit vagy a szolgáltatót vagy a bank tart számon. A módszer előnye, hogy még a bankkártyás fizetésnél is gyorsabban lehetne vele apróságokat vásárolni.

A szükséges hardver két elemből áll: egy passzív, indukció által táplált rádióból, és az azonosítóból. A DeviceFidelity ezt a két elemet zsúfolta össze egy kártyára. Az egyetlen aggodalmuk az volt, hogy a mobil borításán, az akkumulátoron és az alaplapon nem jutnak majd át a jelek, ám a félelem alaptalannak bizonyult. A kártyát egy Blackberry Boldban és Samsung Galaxy S-ben próbálták ki, és mindkettőben jól teljesített.

NFC: közeledik a jövő

Az érintkezés nélküli mobilos fizetést lehetővé tevő Near Field Communication valószínűleg az egyik gyakran használt technológiája lesz a következő évnek. A Google hétfőn bejelentett következő fejlesztői telefonja, a Nexus S, valamint az azon futó 2.3-as Android már támogatja ezt a technológiát. Amennyiben a mobilgyártók élnek a szoftver biztosította lehetőséggel, úgy hamarosan elterjedhet a mobilos fizetés.

Forrás: [origo]
Nexus S: kártya se kell annak, akinek megfelelő mobilja van

A legkomolyabb akadály eddig az volt, hogy csupán maroknyi telefont szereltek fel ezzel a lehetőséggel, a telefonok cseréje pedig elég lassan zajlik. Az SD-kártyás megoldás segítségével azonban a boltok és a bankok leküzdhetik ezt a problémát.

Mindenre jó az SD-kártya

A gyártók már régen bizonyították, hogy a memóriakártyákat nem csak adattárolásra lehet használni. A fotósoknak szánt Eye-fi kártyák például GPS- és wifi modult tartalmaznak az 4-8 gigabájtnyi memória mellett. A kártya képes elmenteni a fotóinkat ugyanúgy, mint egy hagyományos memória, ám az első nyitott wifi segítségével fel is tölti azokat az általunk meghatározott tárhelyre. A megoldás előnye, hogy a fotósnak nem kell USB-kábellel vagy kártyaolvasóval vacakolnia, mégis a gépen és az interneten teremnek a képei.