Civilek mészárlása a YouTube vezető hírvideóján

Vágólapra másolva!
A videomegosztó legnézettebb tartalmait listázó és összehasonlító YouTube Trends eszközeivel magunk is megnézhetjük, melyek a legnépszerűbb klipek a lengyel tizenévesek vagy az atlantai nyugdíjasok körében. Magyar adatokat sajnos nem szolgáltat az oldal, de napi összeállítást ad a legjobb klipekből.
Vágólapra másolva!

A YouTube tartalmait elemző Trends két részből áll: egy webes szolgáltatásból és egy blogból. A Trends munkaasztalán, a youtube.com/trendsdashboard webcímen magunk listázhatjuk korosztályok, nemek és lakóhely szerint lebontva a videomegosztón szereplő legnépszerűbb felvételeket. Ugyanezen paraméterek alapján egymás mellett, összehasonlításként is ki lehet listázni a különböző felhasználói csoportok kedvenceit.

A hazai YouTube-ozókat sajnos nem tudjuk belevenni a listába vagy az összehasonlításba, mivel a Trends Dashboardon kelet-európából még csak Csehország, Lengyelország és Oroszország szerepel. A böngészgetés így elsősorban az idegen nyelveket beszélőknek izgalmas, és a Google munkatársai maguk is szemezgetnek a szájt legjavából a Youtube Trends blogon.

A videomegosztó legnézettebb felvétele cikkünk írásakor a minneapolisi Metrodome-ról készült híradás

A szájt napi két válogatást közöl az éppen legnépszerűbb felvételekből 4 in the Morning - 4 in the Afternoon, vagyis reggel 4 - délután 4 című bejegyzésekben. A cím nem csak az amerikai idő szerinti megjelenésre utal, hanem arra is, hogy minden bejegyzésben 4-4 videó kap helyet. A blog emellett az érdekes jelenségekkel is foglalkozik.

Most, hogy az év végéhez közeledünk, a blogon egymás után jelennek meg különböző tízes listák az év legnépszerűbb videóiból, kategóriák szerint. A legfrissebb például az év tíz legnépszerűbb politikai és hírvideója, valamint filmelőzetese. (A hírek közül a Wikileaks civilek legéppuskázását bemutató iraki háborús felvétele, a filmeknél pedig a Twilight: Eclipse trailere szerepel az első helyen.)

Forrás: [origo]
Az összehasonlításban még nem kapunk magyar adatot

A szerkesztők foglalkoztak a londoni tüntetésekről felkerült felvételekkel is, a nézők figyelmébe ajánlva ezt, mint aktualitást, de elemezték a Szezám utca októberben nagy sikert aratott vírusvideóit is. A YouTube Trends blogja így érdekes lehet azoknak is, akik még több néznivalót szeretnének találni a szájtra felkerülő irdatlan klipmennyiségből, ami percenként 35 órányi anyaggal gyarapodik, ahogy azoknak a reklám- és marketing szakembereknek is, akik a webes videókkal foglalkoznak.