Biztonságosabbá teszik az internetet

Vágólapra másolva!
A csalókat, online bűnözőket ugyan végleg nem fogja kiszorítani, de biztonságosabbá teszi majd a világhálót a hamarosan bevezetésre kerülő DNSSEC nevű technológia, amely számos, jelenleg elterjedt visszaélést tesz majd lehetetlenné.
Vágólapra másolva!

Az internetes címzési rendszert működtető szervezet, az ICANN bejelentette, hogy az internetes infrastruktúra eddigi legkomolyabb továbbfejlesztését fogja elvégezni a World Wide Web létezése óta - számolt be a brit V3 technológiai magazin.

Ennek keretében a DNS-rendszert képességeit fogják gyarapítani, amely a számformátumú IP-címek (pl. 195.228.240.145) könnyebben megjegyezhető alfanumerikus formára (pl. www.origo.hu) alakítását végzi.

A DNS Security Extensions (DNSSEC) bevezetésével a domainnevek tulajdonosai hitelesíteni tudják saját netcímeiket, e révén megakadályozva, hogy gyanútlan felhasználókat hackerek valós oldalakról kártékony hamis szájtokra irányítsanak.

Az ilyen jellegű támadások lehetőségét korábban felfedező hacker, Dan Kaminsky a Black Hat konferencián közérthetően magyarázta el a technológiai lényegét: "A DNSSEC nemcsak azt teszi lehetővé, hogy igazoljam, hogy én küldök levelet valakinek, hanem - képletesen szólva - még egy olyan pecsétet is rakhatok az üzenetre segítségével, amely igazolja annak eredetiségét." Bár azt a szakember is elismerte, hogy a DNSSEC rendszere sem támadhatatlan, elmondása szerint bevezetése jelentősen megnehezíti majd a netes címzési rendszerrel felhasználókat eltéríteni kívánó online bűnözők dolgát.