Felfedte magát az amerikai elit hackercsapat

Vágólapra másolva!
Több mint egy évtizede teljes titokban tevékenykedett az az amerikai hacker szupercsapat, amely a Defcon konferencián fedte fel magát azért, hogy új tagokat toborozzon köreibe.
Vágólapra másolva!

A hacker szupercsapat többek közt drogkartellek, terroristák, maffiózók tevékenysége ellen lépett fel a világhálón. Chet Uber, a csoport vezetője szerint "olyan dolgokat is megtehetnek, amelyet a kormány nem", és sosem szánták nyilvánosan tevékenykedő szervezetnek.

Akik a netet figyelik

A mintegy hatszáz önkéntes szakembert tagjai között tudó, Vigilant (őszem) nevű titkos szervezetben egyebek mellett technológiai cégek vezetői, és egykori amerikai kiberkémek is megtalálhatók, munkájukat huszonkét globálisan tevékenykedő koordinátor segíti - adta hírül az AFP hírügynökség. A csoport számos forrásból szerzi információit, a legfontosabb tevékenységének viszont az internet monitorozását tekinti, ahol kibertámadások és más visszaélések jeleit keresik.

Nem szeghetik meg a törvényeket

Az amerikai törvényeket a Vigilant tagjai sem szeghetik meg, ám tevékenységüket hatékonyabbá teszi, hogy munkájukat nem nehezíti a kormányzati szerveknél alkalmazott bürokrácia és a belső rivalizálás - nyilatkozta Uber. A civil szervezet a tudomására jutott legfontosabb ismereteket az amerikai hírszerzéssel is megosztja, és a hackertársadalom körében tagjait annyira megbecsülik, hogy a közösség maga invitálta meg a Vigilant vezetőjét a Defcon konferenciára tagtoborzás céljából.

A hackercsoport tizennégy éve tevékenykedik, tagjainak számát - a toborzást követően - 2012-re további 1750 fővel bővítenék. A csoport vezetője szerint nem csak hackerek, hanem szociológusokat, pszichológusokat és egyéb szakképesítéssel rendelkező önkénteseket is várnak köreikbe. Mivel nem léphetik át a legalitás határát, a csoport hackerei támadásokat sem hajthatnak végre mások ellen, munkájuk egyik fontos részeként inkább annak járnak utána, ki állhat egy-egy amerikai, vagy más országban véghezvitt támadás mögött, ezt ugyanis manapság már nagyon nehéz kideríteni. A Vigilante szakértői emellett azt is vizsgálják, hogy egy-egy támadást miként hajtottak végre, és hogyan lehetett volna megelőzni azt.

A Vigilante tagjai jöttek rá például arra is, hogy az iráni elnökválasztás során voksolókat miként próbálták Twitter-üzenetek késleltetett megjelenítésével manipulálni. A csoport most többek közt egy olyan, a hálózaton alkalmazható matematikai modell kidolgozásán munkálkodik, amely jelezné, ha terrorista szervezetek tinédzserek toborzásával próbálkoznak a világhálón.