A csehek leállíttatták a Street View-autókat

Vágólapra másolva!
Bár Prága és három másik cseh város utcáiról jelenleg is elérhetők Street View panorámaképek, az ország adatvédelmi hatósága egyelőre nem engedélyezte a Google számára, hogy újabb területekről készítsen felvételeket.
Vágólapra másolva!

A Google szóvivője kedden jelentette be, hogy a cseh hatóságok egyelőre nem engedélyezték a cég számára, hogy tovább bővítsék a vállalat online térképéről elérhető utcai panorámákat - írja a Reuters.

A cseh adatvédelmi biztos irodája azért nem engedélyezte az újabb felvételek készítését, mert nincs megbizonyosodva arról, hogy a keresőcég a helyi törvényeknek tökéletesen megfelelően végzi az adatok gyűjtését. Ugyanakkor a cégnek nem kell eltávolítania a korábban készült Street View felvételeket, amelyek Prága és három másik város utcáiról készültek még 2009 őszén. Tavaly Magyarországon is elkezdte a Google a panorámafotók rögzítését, ám a szolgáltatással kapcsolatos adatvédelmi problémák miatt a cég végül önként felfüggesztette ezt.

Jóri András, a magyar adatvédelmi biztos EU-s kollégáival egyetemben arra kérte a Google-t, hogy alakítson ki egységes európai adatkezelési elveket a szolgáltatás üzemeltetésére. A biztos irodájánál érdeklődésünkre elmondták, a fő probléma nem az arcok és rendszámok felismerhetetlenné tételével kapcsolatban merült fel, hanem azzal, hogy ha a cég az Egyesült Államokba viszi az Európában rögzített adatokat, akkor azok feldolgozására nem vonatkoznak az EU-s jogszabályok. A szolgáltatás Németországban is nagy botrányt kavar, ott azonban hamarosan újra folytatódhat a panorámák rögzítése, miután a Google vállalta, hogy létrehoz egy olyan honlapot, amelyen a lakosok akár előzetesen is letilthatják, hogy házuk megjelenjen a cég által elérhetővé tett panorámafelvételeken.