Pornómegosztók adatai szivárogtak a netre

Vágólapra másolva!
Pornófilmek illegális online megosztásával vádolt több ezer felhasználó személyes adatai szivárogtak ki a netre egy ügyvédi irodától: a brit adatvédelmi biztos vizsgálatot indított az ügyben.
Vágólapra másolva!

A BBC híradása szerint az információka az ACS:Law nevű ügyvédi irodától szivárogtak ki, és a Pirate Bay nevű ismert letöltőoldalon váltak elérhetővé. A hétfőn lista a brit Sky Broadband internetszolgáltatás több mint 5300 olyan felhasználójának nevét és címét tartalmazza, akiket azzal vádolnak, hogy jogtalanul osztottak meg az interneten pornófilmeke. Kedden két további lista is kiszivárgott, ezek egyike a Sky 8 ezer további ügyfelének, illetve a Plusnet nevű szolgáltató 400 előfizetőjének adatait tartalmazza.

A listákon a felhasználók által állitólagosan megosztott filmek címei is megtalálhatók. Az információk a szerzőijog-védelemre specializálódott ACS: Law ügyvédi irodától szivárogtak ki, amely már az év elején is szerepelt a hírekben, amikor az illegális letöltésekkel kapcsolatos, borsos kárpótlási díj befizetésére felszólító üzeneteket küldött ki teljesen ártatlan felhasználóknak is.

Nem védhették megfelelően az adatokat

A Pirate Bay-en elérhető lista egy belső használatra szánt e-mail, melyhez mintegy ezer korábbi üzenetet csatoltak, s ezek egyike tartalmazza a jogsértéssel vádolt felhasználók adatait, de a cégvezető és munkatársai közt zajló üzenetváltásokat is. Az üzenetek azt követően váltak elérhetővé a letöltőoldalon, hogy a 4chan nevű ismert online fórum felhasználói támadást indítottak az ACS:Law weboldala ellen a társaság illegális letöltések elleni kampányának megtorlásául.

Az ACS:Law közlése szerint a rendszereiket támadás érte, melynek kapcsán értesítették a rendőrséget is. Ugyanakkor a cég vezetője, Andrew Crossley nem kommentálta azt, hogy a bizalmas adatokat tartalmazó Excel táblázatot miért nem titkosított formában tárolták. A kiszivárgás kapcsán a brit adatvédelmi biztos vizsgálatot indított annak megállapítása végett, hogy az eset sérti-e az adatvédelmi törvényeket, azaz megfelelő módon végezte-e az ügyvédi iroda az adatok kezelését.

IP-címeket monitoroznak

Az ügyvédi iroda külsős cégek szolgáltatásait veszi igénybe a webes forgalom monitorozására, melyen keresztül megszerzi a letöltő felhasználók IP-címeit. Bár ezek birtokában - bírósági határozat birtokában - hozzáférhetnek a felhasználó adataihoz, ez a módszer nem mindig működőképes, mert hozzáértőbb netezők álcázni tudják magukat a hálózaton. A Sky Broadband közölte, hogy ügyfeleinek adatait csak bírósági határozat birtokában adja ki, s ekkor is mindig titkosított formában továbbítja.