Tunéziát támadja az Anonymous

Vágólapra másolva!
A netezők Gmail-, Yahoo- és Facebook-felhasználóneveit és jelszavait gyűjtötte a tunéziai állami internetszolgáltató. Az eset támadásra késztette a WikiLeaks mellett is kiálló internetes trollokat - írja a Tech Herald.
Vágólapra másolva!

Egy napja nem lehet elérni a Tunisian Internet Agency (Agence tunisienne d'Internet, ATI) honlapját, mert az Anonymous csoport túlterheléses támadást indított a szolgáltató ellen. Az afrikai ország legfőbb internetszolgáltatója az után került a csoport célkeresztjébe, hogy kiderült: fél éve gyűjtik a helyiek és az országba látogatók internetes jelszavait.

Az ATI egy testreszabott JavaScript kódot ágyazott a Gmail, a Yahoo és a Facebook belépőoldalába, amely a felhasználó által begépelt jelszót nem csak a szolgáltatónak küldte el, hanem egy egyszerű titkosítás végrehajtása után belekódolta a webcímbe is. Mivel a szigorúan ellenőrzött, ellenzéki véleményektől megtisztított tunéziai interneten rengeteg szűrő működik, az így elküldött kéréseket könnyen kilistázhatták a hatóságok. Az ilyen megfigyelés ellen a biztonságos kapcsolaton (https) keresztüli netezés védelmül szolgálhatott volna, ám a Facebook nem nyújt ilyet, a Gmail esetében pedig letiltották tunéziai hatóságok. Az így megszerzett azonosítókat az ellenzékiek elhallgattatására használta fel a kormány az Al-Jazeera szerint.

Van már védelem a megfigyelés ellen

Tunézia legfőbb internetszolgáltatója a kommunikációs minisztérium által üzemeltetett Tunisian Internet Agency. A kisebb, magánkézben levő szolgáltatók csak a TIA-től tudnak sávszélességet vásárolni, így a felsőbb szolgáltató által a lapokba illesztett kódokat az ő ügyfeleik is megkapták. Az eseten felháborodott, és az internetszolgáltató ellen túlterheléses támadást indító Anonymous tagjai egy egyszerűen telepíthető böngészőkiegészítőt is készítettek. A kód eltávolítja az oldalakból a jelszómentő mechanizmust, így a felhasználók anélkül Facebook-ozhatnak vagy levelezhetnek, hogy kiadnák belépési adataikat.

Az internetcenzúra és a megfigyelés ellen nem csak Twitteren, fórumokon és a Facebookon tiltakoznak. Az Al-Jazeera információi szerint több ezren vonultak az utcára, hogy gazdasági és politikai változást, valamint a cenzúra megszüntetését követeljék.