Váratlanul esett vissza negyedére a spam mennyisége világszerte

Vágólapra másolva!
A szakértők csak találgatják, miért állították le a botnetjeiket a legnagyobb spamterjesztők, akiken a hatóságok most nem ütöttek rajta. Elképzelhető, hogy a kiberbűnözők egy újabb nagy roham előtt torpantak meg, hogy rendezzék soraikat.
Vágólapra másolva!

A spam mennyisége folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott 2010 augusztusa óta, amikor még havi 200 milliárd kéretlen reklám e-mail indult útnak naponta, de a váratlan decemberi visszaesés meglepte a szekértőket, akik szerint az év utolsó hónapjában már csak 50 milliárd volt a napi spamáradat mennyisége - írja a BBC News. A kéretlen üzenetek tömegeit profitorientált bűnözői csoportok küldik szét, akik dollármilliókat keresnek a spamben terjesztett reklámokon. Magát a spamküldést központi szerverekről irányított, vírussal fertőzött zombigépek hálózatai, úgynevezett botnetek végzik, és mivel komoly pénz forog ebben az üzletágban, a váratlan leállás nem lehet véletlen.

A globális spammennyiség majdnem feléért - körülbelül 47-48 százalékáért - a Rustock nevű hálózat felelős, decemberben azonban csak az összes üzenet 0,5 százalékát küldte ki, és két másik nagy botnet, a Lethic és a Xarvester is elhallgatott- nyilatkozta a BBC-nek Paul Wood, a Symantec spamszakértője. Ilyesmire rendszerint akkor kerül sor, amikor egy botnet üzemeltetőit a hatóságok nyomozzák le, és a hálózatot központilag kapcsolják le, viszont erre most nem került sor: mindegyik botnet érintetlen.

Lehet, hogy csak erőt gyűjtenek

A leállásra így az a lehetséges magyarázat, hogy azokat maguk az üzemeltetők állították le, és Wood szerint csak gyanítani lehet, hogy azért, mert a kampányaik nem voltak elég eredményesek. A hatóságok több hálózatra is lecsaptak 2010 második felében, aminek köszönhetően többször is jelentősen csökkent a nemzetközi spamforgalom mennyisége. A Spamit nevű hálózat köztudottan a hatóságok nyomására szüntette be legálisnak álcázott tevékenységét 2010 szeptemberében.

A botnetek elnémulását Carl Leonard, a Websense szakértője szerint az is magyarázhatja, hogy tevékenységük átszervezésével újabb nagyszabású akcióra készülnek. A szakértők régóta találgatják azt is, hogy a hagyományos spamelésről a kiberbűnözők mikor állnak át a közösségi oldalak és más csatornák használatára.

Egyre nehezebb, de még mindig megéri

Bár a BBC által megszólaltatott szakemberek szerint az e-mail-spamnek még nem áldozott le az ideje, de mostanában előszeretettel fordulnak a Twitter és a Facebook felé. Decemberben például feltört Twitter-fiókokon keresztül reklámoztak fogyókúrás tablettákat, és a közösségi oldalon is terjedőben vannak a megtévesztő, vírust terjesztő üzenetek, amelyek elsősorban vicces vagy erotikus videóknak vannak álcázva.

Wood szerint azonban a spamelés még mindig túlságosan jól jövedelmező iparág ahhoz, hogy túl hosszasan alacsony maradjon a spam mennyisége, és akár új hálózatok is betölthetik a kiesett botnetek helyét, és a Websense szakértője is úgy véli, nem lesz tartós a csökkenés.