Hol keressük péntektől az iPad 2-t?

iPad 2 premier, London, BBC stúdió
Vágólapra másolva!
Március 25-én, pénteken a legtöbb hazai kereskedőnél meg lehet majd venni az új iPadet, viszont a készletek várhatóan szűkösek lesznek, ezért sokan várólistára kerülnek majd. Utódjának érkezésével párhuzamosan az első iPad megmaradt készleteit egyidejűleg leárazzák, az olcsó táblaszámítógépre vágyóknak ezt is érdemes keresniük a boltokban.
Vágólapra másolva!

Az Apple a héten hivatalosan is megerősítette, hogy Steve Jobs március 2-i bejelentésének megfelelően Magyarországon is kapható lesz az iPad 2 március 25-től, amikor a táblagép forgalmazása a cég kiemelt piacának számító európai országokban is megkezdődik. Az Apple szokásához híven nem közölte az iPad 2-modellek pontos árait, erről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy ugyanannyiba kerülnek majd, mint az előző változat. (A legolcsóbb, 16 gigabájt memóriával felszerelt wifis iPad 1 ára 140 ezer körül volt, míg a legdrágább, 64 gigabájt memóriával felszerelt 3G-s változatért 240 ezer forintot kértek.)

Az Apple hazai képviseletének tájékoztatása szerint az iPad 2 péntektől a márka összes hivatalos disztribútorának valamennyi partnerénél kapható lesz este hét órától, előjegyzést pedig péntek reggel tíz órától vesznek fel a modellre. A készüléket így az iStyle, a Starking és az XMS Apple-boltjaiban, valamint az Extreme Digital, a MediaMarkt és a Saturn üzleteiben lehet megvenni péntektől. A nagyobb bolthálózatok nem visznek minden üzletükbe a gépekből: az Extreme Digital csak Budapesten, a Mammut I. és Pólus bevásárlóközpontban kezdi meg pénteken a forgalmazást, az iStyle pedig az Andrássy úti üzletét jelölte meg az iPad 2-premier helyszíneként, de a MediaMarkt és a Saturn áruházakban vidéken is szállít a táblagépekből.

Az iPad első generációs változatát forgalmazó Libri könyváruházakban egyelőre nem kezdik árusítani iPad 2-t, a már említett nagyobb kiskereskedelmi láncok mellett azonban a legtöbb kisebb forgalmazó és webshop is vesz fel előjegyzést a modellre.

Előrendelésre minden forgalmazó kap valamennyit

Az Apple-kereskedések arra számítanak, hogy a nagy érdeklődés miatt gyorsan elfogynak majd az első készletek. Több kiskereskedő is azzal számol, hogy pénteken csak az előrendeléseket tudja majd teljesíteni, vagyis az iPad 2 aligha lesz megtalálható az üzletek polcain. Aki tehát biztosan szeretne iPadhez jutni, annak érdemes előrendelnie a terméket. A gyártó arról nem adott tájékoztatást, hogy hány darabos készlet érkezik a gépekből a hazai premierre, ahogy a boltosok azt sem tudják, az elérhető hatféle konfigurációból (16, 32 és 64 gigabájtos) és kétféle színváltozatból (fekete és fehér) milyet és mennyit kapnak, ahogy még arról sincs információjuk, mikor érkeznek belőlük újabb készletek.

Az iPad 2 megjelenése után az első iPadet olcsóbban lehet majd megvásárolni azoknál a kereskedőknél, amelyek eddig is árulták a készüléket. A legolcsóbb változat eredeti, 140 ezer forintos ára helyett valószínűleg 100-110 ezer forintos ártól lesz kapható a korábbi modell, míg a legdrágább konfigurációt már 200 ezer forintért meg lehet vásárolni - legalábbis a készletek erejéig.

Az iPad 2 forgalmazása Magyarországon kívül még 24 országban, Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Írországban, Izlandon, Kanadában, Lengyelországban, Luxemburgban, Mexikóban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svájcban, Svédországban és Új-Zélandon kezdődik meg 25-én. Az iPad 2 áprilistól Hongkongban, Koreában, Szingapúrban és más távol-keleti országokban is kapható lesz, a premierből a földrengés sújtotta Japán egyelőre kimarad.