Boltokban az első Google-laptop

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban már kapható az első olyan noteszgép, amely a Google saját fejlesztésű operációs rendszerét, a Chrome OS-t futtatja. A hazai forgalmazók még nem tudták megmondani, mikor érkeznek meg a gépek a hazai boltokba.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium szerint a héten kerültek az amerikai üzletek polcaira az első olyan noteszgépek, amelyek a Google Chrome OS nevű saját operációs rendszerét használják. A Chrome OS-t kimondottan internetes használatra tervezték, a szoftvereket is internetes alkalmazások helyettesítik, amelyeket néhány kattintással lehet aktiválni, és a kicsi és könnyű masinák DVD-meghajtót sem tartalmaznak.

A Google operációs rendszerének használata során alapvetően minden információ egy számítási felhőben tárolódik, bár a dokumentumokról és a levelekről helyben is tárol másolatot a rendszer, hogy internet nélkül is elérhetőek legyenek a fájlok.
A keresőcég szoftvere önmagát frissíti, így gyakorlatilag semmilyen karbantartást nem igényel, ugyanakkor nem is érhető el hozzá olyan sok szoftver mint Windowsra, Macre vagy Linuxra.

Forrás: Google
Korábbi cikkünkből mindent megtudhat a Chrome OS-ről

Az egyik első Chrome OS-t futtató noteszgép a Samsung Chromebook, amely wifis, illetve 3G-modemet tartalmazó változatban debütált Amerikában 430 és 500 dolláros, vagyis 80-100 ezer forint körüli nettó áron. A BBC értesülései szerint a masina az európai piacon 110-120 ezer forint körüli áron várható, a hazai képviseletnél azonban még nem tudták megmondani, hogy egyáltalán behozzák-e hivatalosan az új modellt a magyar piacra. A második Google-szoftveres modellt az Acer fogja piacra dobni hamarosan, de azt ennél a cégnél sem tudták megmondani, hogy Magyarországon mikorra várható a bevezetése.