Betiltották az internetes titkosítást Pakisztánban

Vágólapra másolva!
A terrorizmus elleni küzdelem jegyében az illetékes minisztérium megtiltotta a helyi vállalatok számára az internetes adatforgalom titkosítását végző technológiák használatát. Ennek hatására a helyi kormány egyszerűen lehallgathatja bármely felhasználó online kommunikációját is.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni hírközlési hatóság az összes helyi internetszolgáltatót arra kötelezte, hogy jelezze, ha észleli, hogy valamely ügyvele virtuális magánhálózati (VPN) kapcsolatot használ. Ez a technológia az internetes adatforgalom titkosítására szolgál, a kapcsolat létesítése után nem látni, hogy az internetre kapcsolódó felek mit csinálnak, milyen adatokat küldözgetnek egymás között.

Titkosítás nélkül a chaten továbbított üzenetek, levelek is lehallgathatóak, ha a két fél közti adatkapcsolat létesítéséhez használt infrastruktúrába valamilyen módon egy harmadik fél is be tud férkőzni. Erre a távközlési szolgáltatók hálózatait összekötő nemzeti adatcserélő központokon keresztül tud módot találni a kormány hírszerző szervei.

A Guardian című brit napilap beszámolója szerint Pakisztánban mintegy húszmillió ember használja az internetet. Nemrég a világ legnépszerűbb közösségi oldalát, a Facebookot blokkolták az internetezők elől, mivel azon Mohamedből, az iszlám vallás legfőbb prófétájából gúnyt űző tartalmakat publikáltak. Az országban a jövőben senki sem használhat engedély nélkül virtuális magánhálózatokat vagy más forgalomtitkosító megoldásokat, pontosabban csak olyan vállalatok tehetik majd meg ezt a jövőben, amelyek megszerzik a pakisztáni szaktárca speciális engedélyét ehhez - a VPN-megoldások ugyanis például pénzintézetek működéséhez elengedhetetlenek. A kormány egyébként a terrorizmus elleni harccal indokolja a titkosítási megoldások betiltását.