Ingyen készül a világ legjobb médialejátszója

vlc player
Vágólapra másolva!
Világszerte PC-k tízmillióin használják az egyik legkényelmesebben használható médialejátszó programot, a VLC-t, melynek készítői teljesen ingyen, csupán lelkesedésből dolgoznak, munkájukat csupán néhány szimpatizáns támogatja hardverekkel és némi pénzmaggal. A magyarok körében is rendkívül népszerű lejátszó fejlesztőit faggattuk az multimédia jelenéről és jövőjéről, bár utóbbiról fogalmuk sincs, mert ütemterv nélkül kódolják az útjelző bóját formázó ikonjáról jól ismert programot.
Vágólapra másolva!

A VLC az egyik legnépszerűbb videolejátszó az otthoni PC-ken, amit annak köszönhet, hogy beépített video-, és hangdekódereket tartalmaz, ezért telepítését követően azonnal le tudja játszani a digitális formátumú filmek, zenék szinte mindegyikét anélkül, hogy ehhez mindenféle kodekcsomagokat kellene telepíteni a számítógépre.

Bár világszerte a kétezres évek első felében vált ismertté és népszerűvé az akkor még VideoLAN Client néven ismert program, annak fejlesztése még 1996-ban kezdődött meg a francia École Centrale Paris egyetemen, ahol a helyi kampuszon való műsorszórást végezték a szoftverrel, így szerver-, és kliensoldali változata is létezett. 1998-ban az alapoktól újraírták a lejátszót, amelyet nyílt forráskódú változatban 2001-ben kezdtek el terjeszteni. Bár már évek óta sokan használták, a program 1.0-s kiadásának megjelenésére egészen 2009-ig kellett várni.

Miért egy közúti bója az ikonja a legnépszerűbb lejátszónak? A DVD-k védelmét feltörő, DVD Jon néven is ismert hacker, Jon Lech Johansen blogján lévő információk szerint azért, mert a francia oktatási intézmény hallgatói részegen előszeretettel gyűjtötték ezeket. A diákok szoftvere jelentősen kinőtte magát, jelenleg egy non-profit vállalkozás, a párizsi székhelyű, a fejlesztőit húsz különböző országból toborzó VideoLAN Organization végzi a lejátszó, és a kapcsolódó termékek, például internetes adástovábbításhoz, videókódoláshoz használatos segédprogramokat, illetve egy VLMa nevű műsorrögzítő alkalmazást. A VLC készítőihez intézett kérdéseinket a mérnökként ugyancsak az École Centrale Parisban végzett Jean-Baptiste Kempf, a lejátszó fejlesztését irányító szervezet elnöke válaszolta meg.

- A VLC fejlesztését egyetemisták kezdték meg még a kilencvenes években. Hogyan alakult nemzetközi szervezetté a program mögött álló csapat? Miből tudja finanszírozni működését, van egy titkos milliárdos támogatójuk?
Akkor alakultunk át non-profit szervezetté, amikor a VLC-n dolgozó egyetemistáknak már nem maradt elég szabadideje a projektre. Nincs szponzorunk, bár támogatást bárki küldhet nekünk a honlapunkon keresztül: egyszer valaki például ötszáz eurót (vagyis mintegy 140 ezer forintot - a szerk.) adományozott a szervezetnek, mások pedig hardverekkel segítették a munkánkat. És persze az összes fejlesztő önkéntes alapon dolgozik a lejátszón.

Forrás: [origo]

- Hányan dolgoznak a VLC-n?
Attól függ, hogy kit számítunk fejlesztőnek: öt-tíz fő, akik a világ különböző részein élnek: IRC-n és levelezőlistákon keresztül tartjuk egymással a kapcsolatot.

- Dolgozik még valaki a programon az eredeti fejlesztők közül? Tudhatunk valamit róluk, hogy azóta mivel foglalkoznak?
Nem, erre sajnos nem válaszolhatok.

- Van magyar fejlesztője a VLC-nek?
Nem tudok állandó fejlesztőről, ám a fordítást készítők között van magyar közreműködő.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

- A VLC az első ismert lejátszó, amely beépített kodekeket tartalmaz, semmit sem kell külön feltelepíteni hozzá. Hogyan esett a választásuk erre a megoldásra?
Mindenki számára egyszerűbb volt beépített kodekekkel dolgozni - nekünk, a fejlesztőknek, és a felhasználóknak is, és a terméktámogatást is leegyszerűsítette. Nincs értelme külső kodekekkel dolgozni, ha egy több platformos szoftvert fejleszt valaki.

- Van kedvenc multimédiás technológiájuk, formátumuk? Mi a legnagyobb baj a mai digitális kép-, és hangtovábbító megoldásokkal?
Szinte mindegyik fájlformátumnak van valamilyen gyengéje, így nekünk sincs kedvencünk. A legnagyobb probléma manapság az, hogy a felhasználók számos különböző formátumot használnak a digitális videoanyagok előállításához. Nagyon komplikált szerintünk a mozgóképes tartalmak internetes megosztása is.

- A VLC-ben egy sor külső fejlesztésű kodek és más modul megtalálható. Sok jogi problémát okoz ez?
Bár világszerte számos licencelési problémával gyűlik meg a baja a fejlesztőknek, mi európai fejlesztőkként szerencsések vagyunk, mert az amerikai társainkkal ellentétben nem vonatkoznak ránk szoftveres szabadalmak a helyi jogszabályok értelmében. Mi magunk sem korlátozzuk a VLC Player használatát semmilyen módon a felhasználóknak.

- A VLC elérhető Windowsra, Mac OS X-re és Linuxra is. Melyik platformra a legjobb fejleszteni?
Linuxra a legjobb fejleszteni, ez messzemenőleg a legjobb operációs rendszer a fejlesztés szempontjából a riválisok közül.

- Androidra is megjelenik majd a VLC?
Az androidos verzió alfa tesztváltozatban már elérhető, és folyamatosan fejlesztik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

- Létezett egy iOS-es változat a VLC-ből, amely rövid időn belül eltűnt az App Store-ból. Mi volt ennek az oka? Elérhető lesz újból?
Nem tudjuk. Talán igen, talán nem.

- Milyen új funkciók megjelenése várható a lejátszóban? A VLC 1.0 éveken át készült, milyen lesz a 2.0? Mikor jelenik meg?
Nincs semmilyen ütemtervünk, amelyet követni kellene, így mi sem tudjuk még, mit tudnak majd az új verziók.

- De azt elárulja, min dolgoznak éppen most?
Jelenleg a videokimenetek és a filterek fejlesztésén, illetve a Blu-ray filmek lejátszásának és a hangminőség javításán, illetve a VLC mobil változatain.

- Nem készül egy asztali médialejátszókban, tévékben, set top boxokban használható verzió a VLC-ből? Hisznek a smart tévékben, elég kiforrottak ezek önök szerint?
A smart tévék jövőre már elég kiforrottak lesznek. Azt még nem tudjuk, lesz-e rájuk VLC.

- Nagyjából hány felhasználója lehet a VLC-nek világszerte?
Becsléseink szerint ötven-százmillióan használhatják a programunkat, amely leginkább az európai és amerikai felhasználók körében népszerű.