Nem ismerheti fel a németeket a Facebook

Vágólapra másolva!
A német adatvédelmi biztos arra szólította fel a Facebookot, hogy kapcsolja ki oldalain azt a funkciót, amely a feltöltött fotókon automatikusan felismeri a felhasználók arcát, mivel ez sérti az európai uniós előírásokat.
Vágólapra másolva!

Johannes Caspar, a hamburgi adatvédelmi hatóság vezetője levélben szólította fel a Facebookot arra, hogy kapcsolja ki a német felhasználók fiókjain az arcfelismerő funkciót, mivel az a helyi törvények értelmében az jogosulatlan adatgyűjtésnek minősül.

Az a probléma, hogy magáncég épít arcadatbázist

Az arcfelismerő funkció az európai felhasználók számára nyár óta érhető el, a német adatvédelmi biztos pedig azt tartja problémásnak azzal kapcsolatban, hogy egy magáncég saját adatbázist készít a felhasználók arcáról. Ha egy ilyen adatbázis illetéktelen kezekbe kerül, akkor akár arra is felhasználható, hogy az utcai járókelő, ismeretlen embereket beazonosítsanak segítségével.

A közösségi oldal működtetőinek két hetes válaszidőt adott az adatvédelmi biztos, aki a felhasználókról eddig begyűjtött biometrikai információk megsemmisítésére kötelezte a Facebookot - írja a BBC brit közszolgálati médium.

Tízmilliós nagyságrendű büntetést róhatnak a Facebookra

Ha a közösségi oldalról bebizonyosodik, hogy megsértette a helyi előírásokat, a német adatvédelmi biztos akár háromszázezer eurós, vagyis több mint nyolcvanmillió forintnak megfelelő büntetést is kiróhat a társaságra. A BBC-nek a Facebook szóvivője úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálja az adatvédelmi biztos panaszát, de visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint szolgáltatása törvénysértő módon működik.

A közösségi oldal szerint az arcfelismerő funkció a felhasználók kényelmét szolgálja, mivel felkínálja annak lehetőségét, hogy a feltöltött fotókon szereplő embereket kényelmesen bejelöljék a fotókon. A fotók felcímkézése egyébként - kimondottan adatvédelmi megfontolásból - nem automatikusan történik, a Facebook csupán felkínálja a neveket, azok használatát a felhasználóknak maguknak kell jóváhagyniuk. A személyes adataikat féltő felhasználók a beállítások közt le is tilthatják, hogy ismerőseik bejelöljék őket az általuk feltöltött képeken.

A Facebook arcfelismerő funkcióját az Európai Unió tagországainak adatvédelmi biztosait tömörítő 29-es munkacsoport is vizsgálja.