Drága, de szerethető az első ultrabook

samsung ultrabook címlap
Vágólapra másolva!
Aktív használat mellett is ötórás üzemidőt kínál, és nagyon könnyű hurcolni a Samsung új, Series 9 laptopját. A MacBook Air dizájnjára hajazó noteszgépet ölben is kényelmes használni, a sötétben gépelést világító billentyűi segítik. Viszont az átlagmagyar számára az első ultrabook kategóriájú hordozható számítógép valószínűleg megfizethetetlen, és vannak idegesítő sajátosságai is.
Vágólapra másolva!

Kipróbáltuk az első itthon kapható ultrabookot: a hordozható számítógépek új kategóriája olyan laptopot takar, amely könnyű és vékony kivitelű, ugyanakkor nem olyan lassú, mint egy netbook - gyakorlatilag az Intel és a Microsoft válasza az Apple MacBook Airjére.

Szexi, és húsz másodperc alatt elindul

A Samsung Series 9 laptopját hivatalosan 900X3A-nak nevezik, dobozán még nem szerepel az ultrabook elnevezés, a gyártó honlapján azonban már ilyen besorolásba esik a számítógép. Paramétereit tekintve ugyanis a gép mindenben megfelel az ultrabookkal kapcsolatos elvárásoknak: tömege csupán 1,3 kilogramm, képernyője 13 colos, vastagsága pedig nem éri el a két centimétert összecsukva sem. Optikai meghajtót hiába keresünk ezen a laptopon, az hiányzik belőle az alacsony tömeg és az ultravékony kivitel elérése érdekében, ha valaki DVD-ről akar telepíteni rá valamit, akkor tízezer forintért vehet egy USB-s külső meghajtót hozzá.

Nemtől függetlenül mindenkinek elnyerte a tetszését a vékony masina a szerkesztőségben, a műanyag és fém alkatrészekből álló gépház nagyon masszív benyomást kelt tapintásra a használóban. Ennél látványosabb újdonság, hogy bár a Samsung ultrabookja még Windows 7-et futtat - hiszen a nyolcas verzió még nem jelent meg -, már elérhető benne a számítógép gyorsindítását biztosító technológia.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ultrabookot ölben is kényelmes használni

Ez valóban hatásos, a rendszer húsz másodperccel a bekapcsológomb lenyomását követően használatba vehető még akkor is, ha nem alvó módból, hanem teljesen kikapcsolt állapotból élesztjük fel a laptopot. Ez jelentős részben annak köszönhető, hogy a gép már nem tartalmaz BIOS-t, vagyis azt a felületet, amelyen az alapvető beállításokat lehet elvégezni, és amely ellenőrző mechanizmusaival fél perccel is lassíthatja a bekapcsolást.

Öt órán át bírja töltés nélkül

A tesztelésre kapott Series 9-es ultrabook az Intel középkategóriás Core i5-ös lapkáját használta, amelybe már a grafikus vezérlőt is integrálták, így olcsóbb és energiatakarékosabb a működése, a gépház aljának komolyabb melegedését csak extra terhelésnél tapasztaltuk. Az üzemidő nagyon kedvező, bekapcsolt wifivel és gyengén világító billentyűzettel öt órán át tudtunk YouTube-klipeket lejátszani a gépen anélkül, hogy lemerült volna. Az olyan feladatok, mint a filmek lejátszása vagy az egyszerű böngészés meg sem kottyannak egy ilyen teljesítményű gépnek, azonban játékra ez az ultrabook csak kompromisszumokkal alkalmas: az idén megjelent Cobra 11 játék például gond nélkül működött rajta, de a tavalyi Mafia 2 már meghaladta az erőforrásait, és nagyon szaggatott a gépen.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Sokkal vékonyabb egy hagyományos laptopnál

Ezt az ultrabookot merevlemez helyett már flashmemóriás (SSD) meghajtóval szerelik fel, ami teljes csendben működik, egyáltalán nem kerreg, fogyasztása is kisebb, és gyorsabban tud betölteni, másolni fájlokat. A Samsung ultrabookján négy gigabájt zenefájlt 57,5 másodperc tudtunk átmásolni egyik mappából a másikba, míg ugyanez a művelet egy winchesterrel szerelt noteszgépen 2 perc 18 másodpercet vett igénybe. Ugyanakkor hátrány, hogy mivel az SSD-meghajtók drágák, ezért a legtöbb gépet 128 gigabájtos meghajtóval szerelik fel, míg winchesterből öt-hatszáz gigabájtosat is kapni olcsón.

Az ultrabook első indításkor megnyíló alaprendszerén nagyjából száz gigabájt hely áll a felhasználó rendelkezésére adatok, filmek, zenék és programok eltárolására. Ezt szükségszerűen külső merevlemezzel érdemes kiegészíteni, amelyből akár a gyors USB 3.0-s típusokkal is kompatibilis a gép, és kikapcsolt állapotban is képes például mobiltelefont vagy iPodot tölteni ezekről.

Mindig is lesznek a stresszek

Persze a Series 9-es ultrabooknak is vannak olyan sajátosságai, amelyek egy olyan felhasználót, aki nem az új technológiák korai befogadója, biztosan zavarni fognak. Ezek közül a leginkább szembetűnő, hogy a gépen már hiába keressük a hagyományos, négyszög alakú Ethernet hálózati aljzatot, ahelyett egy extra vékony csatlakozóhely van a gépen, amely egy mellékelt konverteren keresztül biztosítja a kapcsolódást a LAN-hoz. Érthető, de némileg frusztráló, hogy HDMI-csatlakozóból is a miniatűr kivitelű található a gépen, memóriakártyák közül csak a micro-SD típusúakat képes fogadni, akkumulátorát pedig nem lehet kivenni, csak a gépház szétcsavarozása árán.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

USB-csatlakozóból mindössze kettő darab található a gépen, így ha, mondjuk, a külső billentyűzet és egér mellett mást is akarunk csatlakoztatni, akkor ahhoz már egy elosztót is kell vásárolni hozzá. Nagyon praktikus viszont az, hogy laptop kétoldalt lévő csatlakozóit használaton kívül egyszerűen be lehet csukni, így azok nem gyűjtik a port. Ránézésre tökéletesnek tűnt a Samsung ultrabookjának óriási tapipadja is, de használata során már nem voltunk tökéletesen elégedettek vele. A sík felületű érintőeszköz alsó része jobbra és balra billen, mivel ez helyettesíti a hagyományos egérgombokat: viszont így kattintás helyett sokszor a kurzort mozgattuk el a helyéről véletlenül.

Ha nem játékra kell, imádni fogja

A Samsung 13 colos képernyővel szerelt, Series 9-es ultrabookja nem olcsó, a hazai boltokban legalább bruttó 370 ezer forintba kerül Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel és három év garanciával együtt. Az első pengevékony laptop, a MacBook Air hasonló felszereltséggel húszezer forinttal kerül többe, de az Apple könnyű laptopjából háromszázezer forintért már elvihető egy 11 colos alapmodell 64 gigabájtos flashmeghajtóval.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ilyen áron egyértelmű, hogy nem lesz a magyarok tömegszámítógépe az ultrabookból, ahhoz az árcímkének jóval közelebb kellene állnia a kétszázezer forintos határhoz. Ugyanakkor biztosak vagyunk benne, hogy a számítástechnikában jártasabb felhasználó élete második vagy harmadik laptopjának tökéletes választás lenne ez az ultrabook. A Samsung ultrabookja nem egy gamer számítógép, csak egyszerűbb grafikájú játékok futtatására alkalmas, de ez egy hozzáértőt nem fog zavarni, ahogy a DVD-meghajtó hiánya és a kissé szűkös tárhely sem, viszont szupergyors rendszerindulásának és ötórás üzemidejének a mindennapokban is hasznát veszi bárki.