Válságkarácsony: megmondjuk, mit ne vegyen az idén!

kütyüvásárlás
Vágólapra másolva!
Most éri meg lecserélni a tévét 3D-sre? Érdemes-e kisebb vagyont költeni az okostelefonra? Melyik játékgépet érdemes megvenni? Jól járunk-e az olcsó tablettel? Segítünk eldönteni, hogy idén karácsony előtt melyik elektronikus kütyüt érdemes lecserélni, mely termékek megvásárlásával érdemes még várni, és mi az, ami kifejezetten jó vétel.
Vágólapra másolva!

Az évente-félévente megújuló kütyük világában eretneknek számít a gondolat, hogy nem kell gyakran cserélgetni az eszközöket. A karácsonyi bevásárlást megelőző válogatásunkban mégis olyan berendezésekről írunk, amelyek biztosan kihúznak még egy-két szezont. Az mp3-lejátszók területén több éve nem történt komoly áttörés; a HD-felbontásnál ugyan létezik nagyobb, ám a tévék még nem tudják azt; házimoziba vagyonokat lehet ölni, de ha megvan a jó 5.1-es rendszer vagy egy zenére kihegyezett sztereó, akkor ott kell megállni. A tavalyi okostelefon idén is pont ugyanazt tudja, mint tavaly: ha van rajta Angry Birds, Google Maps és egy jó böngésző, akkor kár lenne lecserélni.

A jelenlegi bizonytalan gazdasági körülmények, hullámvasutazó valutaárfolyamok között csak azoknak az eszközöknek a pótlására érdemes pénzt költeni, amelyek végleg elromlottak, vagy nagyon elavultak, és jutányos áron lecserélhetőek sokkal modernebb típusra.

Csak a nagyon régi PC-t érdemes újra cserélni

Talán még az Intel mérnökeit is meglepte, hogy mennyire jól sikerült a cég Core 2 Duo processzorcsaládja. Az ilyen magokkal szerelt laptopok a mai napig alkalmasak minden olyan feladatra, amely egy otthoni felhasználó életében felmerülhet. Az újabb gépek ugyan valamivel gyorsabbak, tovább üzemelnek egy feltöltéssel, de nincs az életminőségre befolyással levő különbség egy két éves laptop és egy mai gép között. Egyedül a videojátékok szerelmesei kerülhetnek kellemetlen helyzetbe, egy néhány éves videokártya ma gyenge a legújabb játékok teljes részletességen és felbontáson történő futtatásához.

Forrás: AFP
Az új akkut és a több memóriát meghálálja a régi laptop

A számítógép cseréje ellen szól az is, hogy a Windows 7-et futtató gépeken tökéletesen fog menni az operációs rendszer nyolcas sorozatszámú utódja is. A Microsoft ígérete szerint a Windows 8 még kevesebb erőforrást is igényel majd, mint a korábbi verzió. A teljes gépcsere helyett az alkatrészvásárlást ajánljuk idén karácsonyra. Néhány gigabájt memória beszerelése tízezer forintból megoldható, a kikopott billentyűzet lecserélése és a félórás akku kidobása után a gép úgy fog muzsikálni, mintha új lenne, viszonylag kevés pénzből.

Ha teheti, várjon a winchesterrel

A zenei CD-ket és DVD-filmeket egyre több háztartásban váltják fel a letölthető médiafájlok, és szinte már mindenki digitális fotókat rögzít. A médiafájlok azonban sok tárhelyet foglalnak, az átlagember számára a leginkább kézenfekvő megoldás pedig az, ha külső merevlemezt vásárol ezek raktározására. Az utóbbi években a winchesterek ára a kifejezetten olcsó kategóriába került, különösebb anyagi megterhelés nélkül be lehet szerezni akár két terabájtos (kétezer gigabájtos) meghajtót is húszezer forint körüli összegért.

Forrás: Samsung

Idén karácsonykor kivételesen más a helyzet, a világ több fontos merevlemezgyárának helyt adó Thaiföldön ugyanis árvizek akadályozzák a termelést, a kieső kapacitás miatt pedig itthon is érezhetően csökkent a merevlemezek kínálata, és jelentősen, akár tíz-tizenötezer forinttal is emelkedett a merevlemezek ára. Ez azt jelenti, hogy azonos összegért csak kisebb tárkapacitású meghajtót lehet hazavinni: ezért ha nincs égető szükség új merevlemezre, érdemes a beszerzését elnapolni a helyzet javulásáig, azaz legalább jövő tavaszig, amikor azonos áron kétszer akkora tárkapacitást vásárolhatunk.

Ha nincs lapos tévéje, most vegyen!

Dacára a kedvezőtlen gazdasági helyzetnek, az LCD- és plazmatévék ára már évek óta folyamatosan csökken. Ha eddig nem tette, idén bátran lecserélheti régi képcsöves tévéjét egy lapos típusra, nem fog rosszul járni. Ha viszont már van lapos képernyős tévéje, azt valószínűleg még nem éri meg újra lecserélni, legfeljebb akkor, ha jóval nagyobb képernyőre vágyik. Bár az új készülékek már - speciális szemüveggel - 3D-s megjelenést is biztosítanak, a térhatású tartalmak köre meglehetősen szűk, ráadásul a legújabb Blu-ray-lejátszó beszerzését is igényli. Az első, beépített internetes szolgáltatásokat (Facebook, Skype, YouTube stb.) kínáló okostévék az év elején kerültek a boltokba, mostanra már alsó középkategóriás termékek.

Forrás: [origo]
HD-tévét megéri venni, a 3D-s típusokkal még várni kell

A plazmatévé azoknak lehet jó vétel, akik nagy képernyőre vágynak, 42 colos, vagyis 106 centiméteres képátlójút már 130 ezer forint körül haza lehet vinni Full-HD-s változatban, de egy ötvencolos (127 centiméteres) is megvehető 160 ezerből - kisebb ezekből a tévékből nem is létezik. Mostanra elérhető árúvá váltak a takarékos, fénycső helyett LED-es háttérfényt használó LCD-tévék is, amelyeket szupervékony kivitelükről lehet külsőre is felismerni. Az LCD-k kevesebbet fogyasztanak a plazmáknál, és kis méretben is kaphatóak. Egy tipikus 32 colos (82 centiméteres), ledes LCD-t már százezer forint alatti összegért haza lehet vinni, de egy negyvencolos (102 centiméteres) modell beszerzését is meg lehet úszni száznegyven-százötvenezer forintból.

Legfeljebb a videó miatt érdemes új digitális kamerát venni

Még nem nyugodott bele mindegyik gyártó, de a megapixel-háborúnak vége. A legolcsóbb, legakciósabb digitális kamera is tud 10 megapixeles képet csinálni, és a legdrágább, legprofibb fényképezőgépek is csak huszonegynéhány megapixeles felvételek készítésére képesek. A számok különösen annak tükrében óriásiak, ha kiszámoljuk, hogy a 720p-s HD-felbontás alig több mint egy megapixel, az óriási Full HD pedig 2,1 megapixeles méretet jelent. Jóval kisebb méretet tudnak megjeleníteni a nagyinak vásárolható digitális képkeretek vagy az otthonra is megfizethető projektorok. Aki egy hat-tíz megapixeles képek készítésére képes fényképezőgépet birtokol, annak a felbontás miatt biztosan nem kell még gépet cserélnie évekig.

Forrás: Canon
A néhány éves kamera pont olyan jó, mint az új

Legfeljebb a fejlettebb mozgóképes funkciók miatt érdemes új fényképezőgépet venni, a HD-felbontású videorögzítésre ugyanis már olcsó készülékek is képesek. A digitális fényképezőgépek egy fontos területen fejlődtek nagyot: az újabb szenzorok rossz fényviszonyok mellett is egyre jobb képeket tudnak készíteni. Napfényes, jó időben pedig még a legolcsóbb kamera is lenyűgöző fotókat csinál. A gépek lecserélése helyett érdemes jobban odafigyelni a képek komponálásakor: a beltéri fotózást nagyban segíti egy néhány ezer forintos állvány, esetleg egy állvány helyett használt asztal vagy pad.

Évekig lehet játszani a korábban megvett konzollal

A játékkonzol biztos befektetésnek számít, mivel a gyártók a kezdeti időszakban rendszerint buknak minden egyes eladott készüléken, ezért igyekeznek sokáig a piacon tartani a gépeket, és jövedelemhez jutni a játékcégek által fizetett licencdíjakból. A támogatási időszak extrém módon hosszú is lehet, a 2000-ben kiadott Playstation 2-höz még 2008-ban is jelent meg új játék.

Forrás: Microsoft
Még évekig lehet játszani a korábban megvett játékkonzollal

A jelenleg kapható konzolok közül egyedül a Nintendo Wii-t fenyegeti az elöregedés veszélye, mert a japán cég már be is jelentette a készülék utódját, amely jövőre kerül majd a boltokba. Az Xbox 360 életpályájának közepén jár, a Microsoft úgy nyilatkozott, hogy még 2015-ig biztosan támogatják a konzolt. A Sony pedig úgy számolt a Playstation 3 2007-es kiadásakor, hogy legalább tízéves lesz a játékgép életciklusa. Aki az elmúlt években konzolt vásárolt, az biztos lehet benne, hogy még évekig lesz mivel játszania. A Wii kivételével pedig most is biztos vásárnak számítanak az 50-60 ezer forintért beszerezhető játékgépek.

Okosmobilt vegyen, tabletet ne

Az okostelefon és a táblaszámítógép még viszonylag új jövevénynek számít, az átlagemberek többsége még nem rendelkezik ilyennel, a legtöbben csak most fontolgatják a megvásárlását. Az okostelefonokból már kaphatóak olyan, főként Google Android szoftvert futtató készülékek, amelyeket a hazai szolgáltatóktól már egyéves hűséggel jutányos áron haza lehet vinni részletfizetéssel.

Nem áll ilyen jól a helyzet a tabletekkel: a piacot uraló iPad 2 még elég drága, 140 ezer forintba kerül, az olcsóbb, androidos társai pedig nem igazán kiforrottak. Összességében azt ajánljuk, hogy aki nem szánja egy laptop árát egy kevesebb dologra használható tabletre, az várjon a vásárlással a jövő karácsonyig.