Oroszország szabályozni akarja az internetet

Vágólapra másolva!
Szabályozni szeretné az internetet Oroszország a biztonságának megőrzése érdekében - mondta Nyikolaj Patrusev, a biztonsági tanács titkára egy szerdán megjelent interjúban, amelyben a közösségi oldalaknak a példa nélküli méretű kormányellenes tüntetésekben játszott szerepéről kérdezték.
Vágólapra másolva!

"Megfosztani az embereket a kommunikáció lehetőségétől alapvetően kontraproduktív, sőt, erkölcstelen. Ugyanakkor nem hagyhatjuk annyiban, hogy az internetet bűnözők és terrorista csoportok használják" - hangsúlyozta Patrusev. "Oroszországnak az Egyesült Államokhoz, Kínához és más országokhoz hasonlóan ésszerű módon szabályoznia kell az internetet" - tette hozzá a politikus, aki 2000 és 2008 között a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) vezetője volt.

A Vedomosztyi című orosz üzleti lap szerdai száma szerint már el is készült egy törvénytervezet, amely arra kötelezné az internetszolgáltatókat, hogy távolítsák el az illegális tartalmakat az internetről, például az olyan oldalakat, amelyeken gyermekpornográfia vagy szélsőséges tartalmak érhetők el. Egy internetes kommunikációval foglalkozó szakértő, Irina Levova szerint a "szélsőséges" oldalak letiltását lehetővé tévő törvénytervezet "ellentmond az orosz alkotmánynak, amely tiltja a cenzúrát és garantálja a szólásszabadságot". A jogvédő-, és szakmai szervezetek elítélték az internet cenzúrázásra irányuló próbálkozásokat.

A választási csalások ellen tiltakozó és Vlagyimir Putyin miniszterelnök távozását követelő szombati moszkvai tüntetésen a szervezők becslése szerint csaknem 80 ezer - rendőrségi források szerint húszezer - ember vett részt. Az ellenzék december 24-re hirdette meg a következő demonstrációt, amelyre szintén körülbelül 50 ezer résztvevőt várnak. A tüntetések megszervezésében jelentős szerepe volt a Facebooknak, illetve orosz testvéroldalának, a V Kontaktye nevű szájtnak, amelyet egyes információk szerint a hatóságok arra utasítottak, tiltsa le az ellenzéki csoportok oldalait.