Így szedheti ráncba Facebook-fiókját

facebook, tedd rendbe a facebookodat
Vágólapra másolva!
Az ünnepek alatt talán több ideje akad arra is, hogy ráncba szedje Facebook-fiókját, lásson hát neki az adatvédelemnek! Megmutatjuk azokat az egyszerű lépéseket, amelyekkel megvédheti magánszféráját.
Vágólapra másolva!

Olvasóink többsége bizonyára nem szokta kiplakátolni a lépcsőházi faliújságra, hogy mikor nem lesz otthon, mi a véleménye a felette lakóról, vagy hogy miért tartja semmirekellőnek a közös képviselőt. Véleménye persze mindenkinek lehet, de vannak dolgok, amelyeket jobb nem megosztani az egész világgal: ezért kell beállítani biztonságosan a Facebookot is.

Rejtsük el az Idővonalat az idegenek elől!

A nemrég bevezetett Idővonal-funkció megjelenésével a facebookos profilon egyszerűen vissza lehet nézni - több évre visszamenőleg - egy-egy felhasználó bejegyzéseit és fotóit. Ez korábban csak több órányi klikkelgetéssel volt lehetséges. Ha valakinek nyilvános a profilja, idegenek tudnak vájkálni az életében egyszerűen, egy csúszkát tologatva az idővonalon.

Forrás: [origo]

Ennek megszüntetéséhez a Facebook Adatvédelmi beállításai (a Kezdőlap-gomb melletti nyílra kattintva érhető el) között szereplő "A korábbi bejegyzések nyilvánosságának korlátozása" menüpontra kell kattintani, ezzel azt lehet beállítani, hogy idővonalunkhoz ne férhessen hozzá bárki, csak a barátok láthassák annak tartalmát. Ettől a bejegyzések maguk még publikusak maradnak, de nem lehet pillanatok alatt évekre visszamenőleg visszakeresni ezek tartalmát az Idővonallal. A legbiztonságosabb megoldás azonban az, ha a teljes Facebook-fiók hozzáférhetőségét úgy állítjuk be, hogy a bejegyzéseinket csak az ismerősök láthatják, nem bárki, és még az ismerősök ismerősei sem férnek hozzá mindenhez: ez utóbbi ártatlanul hangzik, de milliós felhasználói szám mellett már túlságosan tág halmazt jelent.

Töröljük a mémeket az ismerősök közül

Arra nincs lehetőség, hogy a teljes Idővonal megtekintését az ismerősként bejelölt emberek elől is elrejtsük, így ha valakinek több száz ismerőse van, mindenki látni fogja a teljes múltját a közösségi oldalon.

Ebbe beletartoznak azoknak az álfiókoknak a gazdái, amelyeket a Kockásfülű Nyúl, Szalacsi Sándor vagy más internetes mém nevében regisztráltak. Ezeket ismerősként nem szabad bejelölni, csak akkor, ha Facebook-oldalként hozták létre, amelyeket lájkolni lehet.
Ha egy bolt, márka vagy bárki más page-et, nem személyes profilt hoz létre, az nem fog hozzáférni személyes bejegyzéseinkhez, csak alapvető adatainkat láthatja a tagjainak listáját.

Külön kategóriába az igazi barátokkal

E sorok írásakor nem lehet szabályozni, hogy mely ismerősök férhessenek hozzá Idővonalunkhoz, és melyek nem. A tartalmak szűrésére így egyetlen megoldás mutatkozik: nem kell minden bejegyzést megosztani mindenkivel. Bár az Üzenőfalra beírt tartalmakat utólag is ki lehet törölni vagy korlátozni azt, hogy kik láthatják annak tartalmát, a hatalmas bejegyzésmennyiséget utólag már szinte lehetetlen megszűrni, preventív módon kell megoldani a problémát.

Forrás: [origo]

A legpraktikusabb megoldás, ha létrehozunk néhány külön csoportot azoknak az embereknek, akikkel nem csak felületes, hanem bizalmas viszonyt ápolunk. A Facebook néhány hónapja már saját maga is felkínál alapértelmezés szerinti kategóriákat, például a közeli ismerősöket, vagy a korlátozottként definiált távolabbi ismeretségeket.

Forrás: [origo]

Nem érdemes túlbonyolítani az ismerősök bekategorizálását, érdemes a családtagokat, közeli barátokat, esetleg a barátként kezelt kollégákat kategóriába rendezni. Azt, hogy egy bejegyzést melyik kategória tagjaival akarunk láttatni, egy lenyíló menüben lehet megadni minden egyes posztnál külön. Az adatvédelmi beállítások között (Alapértelmezett adatvédelmi beállítások kezelése) azt is meg lehet adni, hogy alapesetben, tehát mindennemű beállítgatás nélkül kik láthatják a postokat. Aki sokat és szabadosan, esetleg saját maga szerint is meggondolatlanul szokott irogatni a Facebookra, annak itt érdemes tiltólistára tenni a tanárait vagy főnökeit. Ha számukra is érdekes dolgot akar írni a közösségi oldalra, még mindig beállíthatja annál a néhány bejegyzésnél a jogosultságokat.

Szemétbe a felesleges applikációkkal

Év közben valószínűleg senki sem fog matatni a Facebookon feltelepített applikációk között, pedig az adatokhoz való hozzáférést kapó tengernyi játék, honlap, kvíz és egyéb dolog közül valószínűleg mindenki csak néhányat használ.

Forrás: [origo]

Száz applikáció esetében már lehetetlen áttekinteni, melyikre miért van szükség, érdemes ezért időnként kitakarítani ezeket az Adatvédelem menüpont Alkalmazások, játékok és honlapok című pontja alatt. Itt a Használt alkalmazások felirat alatt láthatóak a fiókhoz aktivizált applikációk, és mellettük a használat ideje is szerepel: azokat az alkalmazásokat, amelyeket több hónapja egyszer sem használtunk, érdemes kapásból kitörölni. A tisztogatást követően már tiszta képet kaphatunk arról, hogy ki és miért fér hozzá adatainkhoz. Ugyanakkor az alkalmazásokat teljesen letiltani sem érdemes, mert ezek között is vannak hasznosak, amelyek például lehetővé teszik, hogy egy mobiltelefonos szoftverből elérjük az oldalt, és fotókat, videókat töltsünk fel arra, vagy regisztráció nélkül belépést biztosítanak honlapokra a facebookos fiók jelszavával.