Válságkarácsony: egy olcsó kütyü is elég a profi házimozizáshoz

tv, televízió, tévé, távirányító
Vágólapra másolva!
Nem feltétlenül kell új televíziót vásárolni a házimozizás komfortjának javításához, egy olcsó médialejátszó is sokat javíthat az élményen. Az idei alapmodell már gond nélkül megbirkózik a HD-felbontású filmekkel, olcsón lehet hozzájutni Blu-ray-lejátszóhoz, és jutányos áron okostelevízióvá lehet alakítani a meglévő tévét egyetlen kütyü megvásárlásával.
Vágólapra másolva!

Az internetes letöltőszolgáltatások megjelenése óta sokan tévé helyett a számítógépen néznek filmeket. A laposképernyős tévék olcsóvá válásával azonban az apró monitor lassan elveszíti vonzerejét: bár a PC-t a legtöbb tévére rá lehet kötni, a legkényelmesebb az, ha maga a tévé végzi a lejátszást, így semmilyen kodekbeállítással nem kell vesződni, elég lenyomni a Play gombot a filmezéshez. Az újabb tévék általában már elboldogulnak a legtöbb ismert fájlformátummal, a külön megvehető lejátszóeszközök pedig még teljesebb támogatást biztosítanak.

Tízezerért már lehet HD-lejátszója

Mint az körképünkből is kiderül, az idén már viszonylag olcsón lehet olyan lejátszót vásárolni, amely gyakorlatilag bármilyen letöltött video-, és hangfájllal elboldogul. Az ilyen céleszközök előnye a számítógéppel szemben, hogy a lejátszás zökkenőmentes, a full-HD-felbontású videók sem szaggatnak, mivel az eszközt kifejezetten videodekódolásra optimalizált chipekkel szerelték fel.

A legolcsóbb lejátszó ára tízezer forintnál kezdődik, ez csak az USB-n rákötött adattárolókról képes lejátszani a filmeket. Harmincezer forint körüli áron már olyan modell is kapható, amelyet az otthoni routerre is lehet csatlakoztatni, és a hálózaton keresztül le tudja játszani akár a PC-n lévő filmeket is, másolgatás nélkül.

Hódítanak a hálózati funkciók és appok

Földesi Gábor, a médialejátszókat forgalmazó Neon Multimedia cég szakértője szerint az idei trendek azt mutatják, hogy a lejátszókban is teret hódítanak az internetes funkciók. Az applikációk futtatására, így például YouTube, Facebook elérésére is alkalmas modellek ára jelentősen csökkent. Az idén már ötvenezer forint alatti összegért lehet olyan lejátszót venni, amely NAS-funkciókkal rendelkezik, vagyis az otthoni összes számítógép, okostelefon, tablet számára elérhetővé teszi a filmeket és zenéket.

Bár a 3D-s filmek támogatása is megjelent a lejátszókban, ez egyelőre nem jellemző, mivel az emberek többségének még nincs olyan tévéje, amely alkalmas a térhatású alkotások megjelenítésére. Jövő karácsonykor valószínűleg már ez is változni fog. Körképünkben öt tipikus médialejátszó képességeit mutatjuk be.

Egreat R6C

A nem túl ismert kínai gyártó alapmodellje tökéletesen illusztrálja a terület fejlődését: tavaly ugyanennyiért még csak olyan fapadós lejátszót lehetett venni, amely nem volt HD-képes, az idei legolcsóbb modell pedig már gond nélkül megbirkózik a nagyfelbontású tartalmakkal is.

Forrás: Speedshop

Ennyire alacsony árért még nem jár sem wifi, sem vezetékes hálózati kapcsolat, az R6C-vel az USB-n csatlakozó pendrive-on, külső winchesteren lévő médiafájlokat lehet lejátszatni. Próbáink során minden formátummal elboldogult, még a külön feliratfájlokat is kezelte, és az mp3-nál sokkal szebb hangzást biztosító FLAC formátumú zenékkel is elboldogult. Egyetlen gyengéjét tudjuk kiemelni: a távirányító gombjai olyan egyformák, hogy a sötétben alig lehet megtalálni közülük a stopot vagy tekerést.

Ár: 10 ezer forint
Extrák: optikai hangkimenet, HD-felbontású filmek, veszteségmentes tömörítést használó zenék lejátszása
Gyengék: nem lehet hálózatra kapcsolni sem dróton, sem wifin, sötétben alig lehet megkülönböztetni a távirányító egyengombjait
Csatlakozók: 1 HDMI, 1 optikai hangkimenet, 1 RCA videokimenet, sztereó RCA hangkimenet, 2 USB

***

HDI Dune HD TV101

Egy kis fekete szappantartóra hasonlít az izraeli HDI legkisebb és legolcsóbb Dune lejátszója. Ezt a készüléket már felszerelték hálózati csatlakozóval, és wifis változat is kapható belőle. Minden fontos fájlformátummal elboldogul, ami miatt a leginkább érdemes lehet megvenni, az az, hogy ha rákötünk egy USB-s merevlemezt, az azon lévő fájlokat a lakás többi számítógépéről is el lehet majd érni, ha a kis Dune a routerre is csatlakozik.

Forrás: HDI

Ez a szerkezet képes kiváltani egy külön hálózati merevlemezt, olcsóbb egy tipikus NAS-nál, és emellett médialejátszásra is alkalmas multifunkciós eszköz. Néhány applikáció - például netrádió - és webböngésző is található rajta, ez azonban eléggé fapados, viszont akár Bittorrentet is kezel, így a PC helyett a jóval kisebb fogyasztású Dune-nal el lehet végeztetni a letöltéseket. Nagyobbik testvérétől eltérően ez a modell nem tartalmaz optikai hangkimenetet, és USB-ből is csak egyetlen csatlakozó található rajta, két winchestert így nem képes egyszerre kezelni.

Ár: 32 ezer forint, a wifis változat 37 ezer forint
Extrák: hálózati merevlemezzé alakítja a rádugott USB-s háttértárat, hálózati lejátszás, Bittorrent-kliens
Gyengék: kezdetleges, nem bővíthető appok, csak egy USB-portja van
Csatlakozók: 1 HDMI, 1 USB, 1 LAN

***


Samsung BD-D5500

A Samsung idei olcsó Blu-ray-lejátszójába számos extra funkciót is beépítettek, így nem csak a nagyfelbontású filmes lemezekkel kompatibilis. Bár a Blu-ray-en kiadott filmek még mindig nem olyan olcsók, mint a DVD-k, már három-négyezer forintos áron elérhetőek néhány éves filmek ezen a hordozón is a mai tévékhez megfelelő minőségben.

Forrás: [origo]

A BD-D5500-as lejátszó formaterve jól sikerült, de a lejátszó elég nagy darab, különösen a körkép többi tagjához viszonyítva. A lejátszót wifin vagy kábelen az internetre is lehet kapcsolni, sajnos azonban Smart menüje a Samsung legolcsóbb okostévéiből való, ami még nem túl kiforrott. Bár le lehet tölteni rá több tucat nem feltétlenül hasznos alkalmazást, és olvashatók rajta például az [origo] és az Index hírei, a menü elég lassú, facebookozni is elég fapados élmény így, és a YouTube-videókat is csak kisfelbontásban tudja lehívni az eszköz.

Ugyanakkor pendrive-ot, winchestert is lehet csatlakoztatni rá, és próbáink során gond nélkül lejátszotta a sima AVI fájlok mellett a nagyfelbontású MKV-kat is, ráadásul a hálózaton keresztül akár a PC megosztott könyvtárait is el lehet érni róla. Annak érdemes ezt választania, aki sokszor szeretne Blu-ray-filmeket nézni, mert megunta a DVD-k gyenge minőségét.

Ár: 35-40 ezer forint
Extrák: Blu-ray-filmek lejátszására, 3D-s megjelenítést is támogat megfelelő tévén, internetes Smart funkciók, lejátszás hálózatról, pendrive-ról, külső merevlemezről
Gyengék: a Smart funkciók fapadosak, a többi lejátszónál sokkal több helyet foglal el a polcon
Csatlakozók: 1 HDMI, 1 komponens videokimenet, 1 optikai kimenet, 1 RCA videokimenet, sztereó RCA hangkimenet, 2 USB, wifi

***

GeniaTech Enjoy TV MyGica

Bizarr találmány a kínai GeniaTech Android TV-s eszköze, amelynek alkotói egész egyszerűen ráhackelték az eszközre a Google mobilszoftverének 2.3-as verzióját. Bár a keresőcégnek van kifejezetten tévékhez szánt - egyelőre nem túl sikeres - szoftvere, ez a készülék nem azt használja, ezért használata olyan, mintha mobiltelefont használnánk egy tévére kinagyítva - bár a gyártó készített hozzá saját nyitóképernyőt ennek ellensúlyozásaképpen.

Forrás: Speedshop

Ehhez a ketyeréhez hasonló távirányító jár, mint a Nintendo Wii mozgásérzékelős vezérlője, ezzel elég a képernyő felé mutogatni, a tévén ennek megfelelően mozog majd a kurzor. Némileg nehezíti a használatot, hogy a nyíl csak akkor mozdul, ha egy gombot folyamatosan lenyomva tartunk a távirányítón, de az legalább egy teljes billentyűzetet is tartalmaz. Igaz, ezzel csak ékezet nélküli szöveget egyszerű beírni.

Az Android saját böngészője a legtöbb oldalt gond nélkül megnyitja, a hírek mellett lehet például facebookozni vagy YouTube-ot nézni rajta, viszont ugyanaz a problémánk volt vele, mint az olcsó tabletekkel: sok ismert app nem kompatibilis vele. A ketyere minden fontos video-, és zenefájlt felismer, külső merevlemezt, egeret, billentyűzetet is lehet kapcsolni rá, bár ez utóbbi használata nem tökéletes, hiszen a PC-s billentyűzetek kiosztása eltérő a mobilokétól - ennek ellenére második PC helyett ez a szerkezet is jó lehet a családban. Próbáink során néha összeomlottak a programok, amit minden bizonnyal a szoftver barkács kivitele okoz, ezért inkább geek felhasználóknak érdemes ilyen eszközt beszerezniük, amatőr felhasználóknak nem - pedig még gyengéi ellenére is többet tud a legolcsóbb okostévéknél.

Ár: 40 ezer forint
Extrák: a Wii-hez hasonló irányító a kurzor mozgatásához, rajta teljes qwerty billentyűzet, teljes webböngésző, appok, játékok futtatásának lehetősége, wifit is támogat
Gyengék: az ékezetes karakterek nehézkes bevitele, mobiltelefonra szánt szoftvert használ, bizonyos applikációkkal nem kompatibilis, nem tökéletesen stabil a szoftver,
Csatlakozók: wifi, 1 HDMI, 1 LAN, sztereó RCA hangkimenet, komponens videokimenet, 2 USB, 1 SD-kártya-foglalat

***

Popcorn Hour PopBox V8

Médialejátszó-körképünk legdrágább szereplőjét használva nyerte el leginkább tetszésünket a kezelőfelület, bár az applikációkból csak külföldieket találni, a YouTube-ot vagy a Facebookot nézegetni erről az eszközről tudtuk a leginkább komfortosan. Sokat lendít a használhatóságon, hogy ehhez a típushoz világító gombokkal felszerelt távirányító jár, amelyet a sötétben is egyszerű használni, de nagyobb áramfogyasztása miatt érdemes hozzá venni két darab AAA méretű akkumulátort.

Forrás: Popcorn Hour

A Popcorn Hour neve a házimozi-mániások körében már évek óta jól cseng, a cég új lejátszója kisebb, olcsóbb kivitelű a korábbiaknál: a filmeket és zenéket pendrive-ról, külső winchesterről, vagy ha UTP-kábellel az otthoni routerre csatlakoztatjuk, akkor hálózatról is le tudja játszani. A lejátszó szoftvere az Info gomb lenyomásával egy internetes adatbázisból le tudja tölteni hozzá a borítót vagy akár feliratfájlt is: ez csak akkor nem működik, ha a fájlnév túl sok extra karaktert tartalmaz, vagy egy nem túl ismert alkotás magyar címét. Gyakorlatilag minden átlagember számára fontos formátumot támogat a lejátszó, egyetlen hibájául legfeljebb azt lehet felhozni, hogy csak külön megvehető USB-s modullal lehet wifi-képessé tenni, és nem működik hálózati merevlemezként (NAS).

Ár: 45 ezer forint
Extrák: világítanak a távirányító gombjai, remek kezelőfelület, hálózati lejátszás
Gyengék: alapból nincs wifi, csak külföldi appok vannak hozzá, nem működik hálózati merevlemezként,
Csatlakozók: 1 HDMI, 1 LAN, 1 optikai hangkimenet, 1 komponens video-, és audiokimenet, 2 USB