Feltörték a Facebook alapítójának rajongói oldalát

Vágólapra másolva!
A hétvégén a francia államelnök, kedden éjjel viszont a Facebookot megalapító Mark Zuckerberg nevében publikáltak ismeretlenek üzenetet a rajongói oldalán.
Vágólapra másolva!

A TechCrunch beszámolója szerint magyar idő szerint kedd éjjel a Facebook elnök-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg saját, hivatalos rajongói oldalán jelent meg egy bejegyzés, amelyet nem a közösségi szájt alapítója, vagy a fiókját gondozó személy, hanem valaki más publikált a nevében.

Az üzenet írója annak a lehetőségét latolgatta, hogy a Facebookot egy közösségi alapokon nyugvó vállalkozássá kellene alakítani, amely a bankok helyett a felhasználók millióitól szerzi be tőkéjét. A szövegben a szegények bankárja néven elhíresült Nobel-díjas bangladesi közgazdászt, Mohamed Junuszt is felhozzák pozitív példaként: bár a hírek szerint az általa kidolgozott mikrohitelezés ágazata Indiában tavaly válságba jutott, a közösségi gazdálkodás Wikipédia-szócikkét is belinkelték az üzenetben.

Forrás: [origo]
A TechCrunch képernyőmentése az azóta eltávolított üzenetről

A Mark Zuckerberg adatlapján publikált szöveget a Facebook Hacker Cup 2011 című esemény címkéjével is ellátták, bár ez valójában a közösségi oldal által szervezett programozási verseny, nem pedig hackerek közt zajló illegális párbaj.

A TechCrunch szerint az üzenet publikálása után mintegy 1800-an "lájkolták" a bejegyzést, és közel ötszázan írtak hozzá pozitív vagy negatív hangvételű kommentárt. A Facebook.com/markzuckerberg URL-en elérhető rajongói oldalt néhány órával később teljes egészében eltávolították, bár a szájton egy másik címen (Facebook.com/Mark-Zuckerberg) jelenleg is működik egy másik rajongói oldal, amely legutoljára tavaly december közepén frissült, és mintegy 2,9 millió szimpatizánssal bír, de sem a sajtóhírekből, sem az oldalról nem derül ki, hogy melyik a hivatalos. A Facebook egyelőre nem közölt információkat az esetről.