Indul a könyvtári kölcsönzés az Amazon Kindle-ön

Vágólapra másolva!
Még idén elérhetőek lesznek az elektornikus könyvtárakból kölcsönözhető e-könyvek a legnépszerűbb e-book-olvasón, amely a népszerűbb készülékek közül egyedüliként nem volt képes erre.
Vágólapra másolva!

Az Amazon Kindle felhasználók 11 ezer amerikai közkönyvtár elektronikus könyveit kölcsönözhetik majd ki a készülékeikre, ha a szolgátlatás elindul - írja a New York Times amerikai napilap. A szolgáltatás csak a Kindle-felhasználóknak lesz új, mivel az amerikai könyvtárak már eddig is kölcsönöztek könyveket elektronikus formátumban okostelefonra, számítógépre, vagy a konkurens e-book-olvasókra, mint például a Barnes & Noble Nookja vagy a Sony Readere.

Az Amazon azt már engedélyezte a felhasználóinak, hogy egymásnak kölcsönadjanak e-könyveket, de a könyvtári kölcsönzés eddig ellentétes volt az áruház alapelveivel, amely a könyvvásárlást szeretné minél inkább ösztönözni. A könyvkiadók számára a könyvtári használat egy újabb aggasztó jelenség, mivel attól tartanak, hogy a nagyszámú kölcsönzés csökkenti majd az eladásokat.

A legnagyobb amerikai könyvkiadók közül a Simon & Schuster és a Macmillan nem engedélyezi az e-könyvei könyvtári kölcsönzését, a HarperCollins pedig egy virtuális példányt mindössze 26-szor enged kölcsönözni, ezek után azt ismét meg kell vásárolniuk a könyvtáraknak.

Nem csak a könyvforgalmazóknál, de az amerikai könyvtárakban erőteljesen növekszik az e-könyv-forgalom. A New York-i közkönyvtárban egy év alatt 36 százalékkal növekedett a virtuális kölcsönzések száma.