Tavaly csúcsot döntött a lopott szoftverek értéke

Vágólapra másolva!
Jelentősen nőtt a világszerte jogtalanul használt programok értéke tavaly a szoftverkalózkodás ellen küzdő nemzetközi szervezet, a BSA szerint.
Vágólapra másolva!

A szervezet becslései szerint tavaly 59 milliárd dollár, vagyis 11 billió forint értékben használtak globálisan illegális szoftvereket vállalatoknál. Ez 14 százalékos növekedést jelent 2009-hez képest, 2003-hoz viszonyítva pedig még csak feleekkora volt a lopott szoftverek értéke.

2010-ben az összes szoftver 42 százaléka volt lopott világszerte a BSA szerint, ami viszont egyszázalékos javulást jelent az előző évhez képest. A legtöbb kalózszoftvert fejlődő országokban használják, a szoftvercégeket ért kár felét ezek a piacok generálják. A tavaly eladott PC-k közül minden második fejlődő országban talált gazdára, ám az új szoftverlicencekből származó bevételeknek csupán 20 százaléka származik ezekről a területekről. A legtöbb illegális szoftvert Latin-Amerikában és Közép-Kelet Európában használják, ezeken a területeken ezek aránya 64 százalék körüli. A szintén problémás ázsiai régióban kissé javult a helyzet, ott a kalózszoftverek aránya 60 százalék. A legkevesebb lopott programot Észak-Amerikában használják, ott csupán a szoftverek 21 százaléka nem eredeti.

Magyarországon a BSA becslései szerint a szoftverek 41 százaléka volt lopott tavaly, ami egy százalékkal jobb a világátlagnál. Az illegálisan használt programok összesen 131 millió dollár, vagyis 24 milliárd forint értéket képviselnek.