A piás egyetemisták népszerűbbek Facebookon

Vágólapra másolva!
A Facebookon felbukkanó alkohol pozitív hatását figyelték meg amerikai kutatók. A szeszes italokkal gyakran fényképezkedő, és ezeket a képeket megosztó egyetemistáknak több barátjuk van a Facebookon, mint a visszafogottabb fotókat feltöltőknek.
Vágólapra másolva!

Az American Journal of Men's Health egészségügyi folyóiratban megjelent tanulmány azt fedezte fel, hogy a fiatal egyetemisták fotóin komoly szerephez jut az alkohol. A Katie Egan és Megan Moreno által átnézett 225, átlagosan 19 éves, egyetemista fiúkhoz tartozó közösségi profil nyolcvanöt százaléka tartalmazott utalást különböző szeszes italokra. A vizsgálat szerint azoknak van több barátja, akik szokták emlegetni az alkoholt, vagy akár fotókat is töltenek fel ivós bulikról.

Elképzelhető, hogy azért ilyen magas ez az arány, mert az alkoholfogyasztás a társas eseményekhez tartozik. Dr. Gregory Ellion, a Brown Egyetem szociológia professzora szerint azonban társas szorongás is állhat annak a hátterében, hogy a diákok a Facebook-ismerősök véleményét próbálják kedvezően befolyásolni, ahelyett, hogy a való világban építenének kapcsolatokat. "Az alkohol és a Facebook-használat egyaránt a teljesség hiányának érzetére vezethető vissza" - mondta Elliot, aki szerint a közösségi oldal csupán ablak a kortársak életéhez.

Sherry Turkle professzor, az Alone Together (Együtt egyedül) című könyv szerzője szerint a tinédzserek egyre inkább kötelességüknek érzik, hogy folyamatosan frissítsék Facebook-profiljukat. A közösségi oldalak fontossága egyre nő. "A közösségi térben gyakori szerephez jutó alkohol befolyásolhatja a közösségi normákat, és növelheti az egyetemista férfiak alkoholfogyasztását" - mondták a tanulmány készítői. A trend a szabad alkoholfogyasztással járó, 21 éves kort elérőknél is látszik. Az idősebb amerikai diákok négy és félszer többet beszéltek alkoholról a Facebookon mint 19 éves társaik.