Brit áruházlánc árult hamis Windows-lemezeket

Vágólapra másolva!
Egy brit áruházlánc a Microsoft vádjai szerint a Windows XP és Vista operációs rendszerek illegális visszaállító példányait árusította üzleteiben - a szoftveróriás ezért beperelte a Comet nevű társaságot.
Vágólapra másolva!

A Microsoft vádjai szerint a Comet nevű elektronikai cikkeket árusító brit üzletlánc mintegy 94 ezer darab illegális Windows XP és Windows Vista rendszer-visszaállító lemezt adott el számítógépeivel.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint ezeket a lemezeket olyan konfigurációkhoz mellékelték, amelyeken alapból megtalálható volt a Windows valamelyik legális kópiája. Ám ha rendszerhiba vagy egyéb okokból a számítógép tulajdonosa a kapott lemezről akarta újratelepíteni az operációs rendszert, akkor a hamisított telepítőlemezt kellett használnia.

Kezdetben a számítógépgyártók vagy a Microsoft mellékelte a Cometben árusított számítógépekhez, 2007 óta azonban beszüntették ezt, azóta a Comet saját szakállára gyártotta le a lemezeket, és mellékelte azokat a konfigurációkhoz. Bár a cég azzal védekezik, hogy a megoldással csak az eleve legális szoftvereket használó tulajdonosok érdekeit szolgálta.

A társaság a bíróság előtt is meg kívánja védeni igazát, mondván, csak eleve legális licenccel rendelkező konfigurációkhoz mellékelt helyreállító lemezt. A Windows operációs rendszerek eredetiségét egyébként a licenckulcs és egy hologramos matrica szolgálja, a szoftver azonos verzióját akár ismerőstől kölcsönkért lemezről is legálisan lehet telepíteni ezek birtokában. A szoftveróriás ugyanakkor problémásnak tartja, hogy a Comet egy külön hamisítóüzemben végezte a telepítőlemezek előállítását Hampshire-ben.