Robotok versenyeznek a műegyetemen

Vágólapra másolva!
Maguktól cselekvő robotok fognak versenyezni szombaton a BME félévről félévre megrendezett RobonAUT versenyén. A gépek távirányítós autóként kezdték pályafutásaikat, ám a műegyetemisták önjáróvá alakították őket.
Vágólapra másolva!

Reggel tíztől róják a köröket a hallgatók által épített autonóm robotok a Budapesti Műszaki Egyetem Q épületének aulájában. A verseny nem csak seregszemle, hanem egy tantárgy lezárása is. Az egyetemisták egy féléven keresztül tanulták, hogyan kell önállóan cselekvő robotot építeni és programozni, a RobonAUT-on pedig összemérik egymással erejüket az elkészült gépek.

A feladatok első pillantásra nem bonyolultak: a kocsiknak egy körpályán kell minél rövidebb idő alatt végighaladniuk. Eközben azonban van leküzdeni való csúszós emelkedő, fékezést igénylő lejtő, útakadály, sőt még egy gyorsasági szakasz is. A tehetségükben különösen bízó csapatok arra is beprogramozhatják a kocsijukat, hogy extra feladatokat - például garázsba való beállást - teljesítsen plusz pontokért.

A tavalyi versenyt is a gyerekek élvezték a legjobban

Az idő teltével az akkumulátorok egyre jobban lemerülnek, a gondosan felszerelt szenzorok begyűjtenek pár harci sérülést, elgörbülnek, lefittyednek. A csapatoknak gondosan kell taktikázniuk, hogy az időbónuszt hozó körrekordra hajtanak-e vagy azt akarják, hogy a kocsi biztosan, sérülések nélkül érjen végig a pályán. Ha annyi döntéssel nem is jár a RobonAUT, mint egy Forma 1-es futam, de végig érezni a feszültséget.

Az esemény nyílt, a szervezők a Facebookon és az iWiW-en is részvételre szólítják fel a robotika iránt érdeklődőket. A komoly téma ellenére a RobonAUT igazi gyerekprogram, hiszen feltuningolt, villogókkal vagy egyedi dizájnnal feldíszített modellautóké a főszerep.